24 Dec 2012

FPF12 : 20 Filem Terbaik (Revised)

Tiba saatnya untuk entry yang terakhir FPF12 (jumlah 4 entry). Kali ini PF dalam dilema untuk menyusun carta 20 yang terbaik. Oleh kerana tahun ini banyak menonton genre/kategori drama yang bagus-bagus, maka dengan itu ingin senaraikan filem genre drama saja. Tak mahu campur adukkan dengan Life of Pi, Hugo, Dark Knight Rises dan sebagainya kerana kononnya mengambil prinsip bahawa secanggih-canggih Avatar yang menggunakan teknologi terkini, akhirnya para juri memilih filem realism juga - Hurt Locker sebagai Best Picture semasa Oscar 2010 haha... Harap dapat jadi sedikit pedoman bagi mereka yang tercari-cari filem yang berbaloi untuk di tonton.




[Judul] [Pengarah] [Tahun] [Rating] [Negara]

Top 20
14. The Overture (Ittisoontorn Vichailak) (2004) (3.5) - Thailand
Top 15
Top 10
Top 5
1. Pilihan Kategori
2. Keputusan
3. 10 Filem Tempatan Terbaik
4. 20 Filem Terbaik (entry ini)

Malaysia - 2
Indonesia - 2
Thailand - 3
China - 2
Hong Kong - 1
Iran - 4
Barat (Various) - 4
Filipina - 1
Korea - 1


8 comments:

Lelaki Ini said...

bunohan terbaik!

PerangFilem said...

Hehehe.... Tq

Anonymous said...

Mana you tengok semua filem2 dari luar tu? Beli DVD eh?

PerangFilem said...

Anon : Filem-filem luar tu ada kat youtube atau PF beli DVD.

Anonymous said...

mohon buat review les miserables.

PerangFilem said...

Bak sini duit tiket.. Haha gurau je. Belum tengok. Takut jugak filem muzikal ni nnti mcm Phantom Opera. Geleng kepala tengok

Anonymous said...

pengkritik2 cakap antara filem terbaik 2012.

PerangFilem said...

Les Miserable ke? ya PF sedar akan hal itu. Argo, Django Unchanged, Life of Pi etc utk Oscar 2013.