27 Sep 2012

Movie Quiz 1

Haaa kalau korang kaki wayang atau peminat filem tegar, jawab kuiz kat bawah ini. Dari filem apa petikan-petikan photo still ini di ambil? Kalau dapat jawab, memang tererlah! Sila jawab diruang komen dan lebih afdal menjawab dengan akaun google. Kalau Anonymous tak bestlah kan. Kalau kat entry lain nak komen pakai Anonymous takpe. PF akan tamatkan kuiz jika HANYA ada yang dapat jawab kesemuanya dengan betul! Sorrylah takde hadiah. Blog ni pun takde iklan. Pemenang akan disebut nama/blognya di entry akan datang. Ehehe.

Klu : Semua filem ikut tahun semasa tayangan di Malaysia kecuali no. 4. 

(1) 2012

(2) 2012

(3) 2012

(4) 2009 (Iran)

(5) 2012

Selamat Mencuba!

22 comments:

sharizal mazalam said...

SUSAHNYA..! APA TAKDE YG SENANG SIKIT PF.?!

PerangFilem said...

senang la tu semua tayang kat Malaysia kecuali no. 4 :)

Anak Pak Muin said...

no1 = grey
no2 = hantu kum kum....kot
yg len xtau..hhaha

PerangFilem said...

Okay, TQ. Next....

hazirah said...

1 - grey

2 - sumpahan kum kum

3 - woman in black

4 dengan 5 tak sure, orang lain boleh jawab :)

PerangFilem said...

....Ada yg tak jawab penuh. Kalu boleh jawab kelima2 sekaligus. Salah xper.

IF said...

Tahu yg Iran tu je.

About Elly

Anonymous said...

the grey
sumpahan kum kum
the women in black
about elly
the darkest hour

sekian, anonymous.





PerangFilem said...

Hi, PF taknak lepaskan dulu jawapan2 yg korang dah bagi. Tapi ada Anonymous ada jawab semua betul tapi tidak dikira ya. Malangnya..

hazirah said...

... sambung

4 - about elly

5 - darkest hours

Anonymous said...

mane aci PF. penat teman menjawab dengan tepat ok.

PerangFilem said...

PF umumkan pemenangnya adalah Hazirah!! Tahniah. Sorry Anon. ya, PF xboleh nak addres kalau nama Anon saja.
PF dapat 2nd answer drpd Hazirah baru lepaskan semua jawapan.

"About Elly" adalah arahan Asghar Farhadi iaitu pengarah filem A Separation yg menang Oscar tu. Lepas beliau menang, PF carik filem Asghar yg sebelumnya. Tapi bagi PF, About Elly sangat meleret-leret dan bosan menunggu klimak filem ni.

TQ semua.

Anonymous said...

dont worry lah PF. dah lame dah follow your blog. hehe. tapi jrg2 turun komen. sila lah lagi buat kuiz macam ni. geranti anon mampu menjawab tanpa segam silu.

Anonymous said...

tapi anon sangat mengangumi A Separation. memang antara filem terbaik tahun lepas.

anon merekomendasi PF menonton Extremely Loud & Incredibely close. just in case you haven't watch it yet.

PerangFilem said...

TQ lah follow blog yg x seberapa ni. Kuiz mmg nak buat,tp jarang2 kot n lagi satu kuiz teka babak je sbb kalu kuiz subjektif orang boleh google.

Pasal Extremely Loud... PF mmg tahu filem tu dari Oscar yahun ni cuma, teragak2 nak tgk ke tak. Kalu Anon dah suggest tu best la agaknya. Insyaallah tgk.

Btw, harap Anon. ni org yg sama dalam semua Anon. dalam teka kuiz ni. haha jgn mare...

Anonymous said...

yup, orang yg sama. :)

Anonymous said...

selain extremely loud & incredibly load. kalo kesempatan dan belom menonton. please cari The Help (2011), babel (2008), crash (2005), blue valentine (2010), melancholia (2011), take shelter (2011), shame (2011), the song of sparrow (2008), atonement (2007).

teringin nak bace your review mengenai filem2 diatas. kalo ade masa dan kesepatan lah yer. hehe.

PerangFilem said...

Anon ni ketinggalan ni. Nak bagitau:

The Help - dah tengok dan dah review dah pun.

babel - of course dah tengok lama dah masa belum buat blog. Fav. ni brad pitt n kate.

crash - ada tengok tapi xleh masuk pasal polis2 gitu x silap. menang Oscar Best Picture tahun bila tu. Tgk x abis.

blue valentine - agak kureng skit. x tgk sgt romcom.

melancholia - Dah tgk dan dah review laa... Lars Von Tier - Antichrist pun dah tgk n review, kan banner PF dari filem Antichrist. Kena tahan sabar skit dgn filem Lars.

take shelter - tgk cover je kat kedai pirate.

shame - no idea.

the song of sparrow - Iran. dah tgk kat wayang kat GSC. tak review.

atonement - dah tengok, pasal budak tu tu pysco sikit, hero n heroin kantoi bercium dgn budak prmpuan tu. huhu

btw, review PF simple2 saja, tak bombastik. kdg2 kita suka tapi tak tahu nak explain/review mcm mana. itu kelemahan PF.

Tq for the suggestion. Btw, you f/m?

PerangFilem said...

sorry, Blue Valentine bukan romcom tapi cinta2 gitu sama mcm Letter For ...apa tu kan? yg Channing Tatum berlakon tu. Kurang sikit.

Anonymous said...

haha. fair enough.

ron com? latter for..? xsure plak. xpenah dengar filem2 tersebut. most of the time, i make a litle research kat rotten tomatoes or metacritic. mane2 filem yg dpt rating tinggi dan berskor 80 keatas barulah berbaloi untuk ditonton.

my favourite film maker locally- arwah yasmin and kabir batia. tapi kabir batia semakin lesu plak lately ni.

btw, cinema paradiso dah download tapi cam boring jek filem tu. xmampu nak abeskan.


i'm a male.

PerangFilem said...

yeah kdg2 high rating kat rottentomatoes pun at the end terpulang kat taste kita jugak.
Romcom - romantic comedy. Kabir bhatia akan datang filem seram - Sembunyi cam best.

what Cinema Paradiso x abes?? mmg pjg skit. nampaknya bukan ur movie la. Kalau Melancholia u boleh habis, Cinemas Paradiso tak slow sangat compare to.

Yes, male appreciate movie more. Plus blogger filem mostly lelaki. Haha.

PerangFilem said...

Sorry movie tu tajuk Dear John. Bukan Letter to John.