30 Sep 2012

Hantu Kapcai : For The Sake of Rating



Genre : Komedi
Arahan : Ghaz Abu Bakar
Kos : Tidak Diketahui
Pelakon : Zizan Razak, Hairul Azreen, Izzue Islam, Remy Ishak, Fizz Fairuz, Dian P.Ramlee
Tahun : 2012
Filem Seumpamanya : Rempit Komedi Malaysia
Rating : 2.5/5

Seminggu ni PF 3 kali tonton wayang dipawagam di hari-hari berlainan! Gilakan? (pernah marathon 3 filem sehari, tapi bontot memang kematu dan otak akan tepu - sebab tu jarang buat). Pertama disebabkan jumpa teman lama yang datang dari negeri yang tersangatlah kurang pawagam. Dan apabila teman tersebut ada hal di KL, apa lagi, 2 buah filem 3D kami tonton iaitu Dredd dan Resident Evil Retribution. Kedua, dengan mengambil peluang dengan teman-teman yang tak selalu jumpa, kami memilih Hantu Kapcai!

PF kena terima hakikat bahawa dengan mereview filem melayu, apatah lagi jenis yang ringan dan popular, hit post ini ada potensi akan tinggi. Jadi PF sesaja nak review ala kadar. Jangan keliru erk, bila tengok trailer atau poster, ini bukan filem MIG ke, Excellent Pictures ke (Ahmad Idham punya) yang selalu ambil Zizan Razak as a hero dengan filem komedi rempit. Tapi ini adalah filem pertama anak syarikat KRU Studios iaitu Showbiz Productions yang akan mengeluarkan filem berbeza dari prinsip KRU Studios.

So, adakah filem arahan Ghaz [banyak menghasilkan video klip muzik antaranya, Pelangi Senja (Stacy), Mungkin, Sesucinya Cintamu (AnuarZain)] ini berbeza dari jenis-jenis rempit komedi MIG dan Excellent? Apa yang boleh dikatakan, lawaknya lebih baik sedikit dari sekian banyak lawak-rempit-gangster. Satu hal yang penting di sini, penonton komedi ini ada 2 jenis kot. Pertama, yang senang ketawa, macam penonton sebelah PF. Kedua macam PF lah, ketawa pada part yang 'sepatutnya saja' hehe.

Filem ringan yang bila kita keluar pawagam, kita akan lupa ini, kira so-so je. Ada yang blame cerita ni persenda agama. Mana ada, kalau ada tak lepas filem ni. So enjoy je lah, korangkan kerja perah otak kat opis tu. Rasanya ini filem pertama Ghaz apatah lagi filem komedi pertama arahannya. PF kira Ghaz seorang yang serius, tapi buat skrip filem komedi. Diketahui, memang susah buat filem komedi ni tapi penonton enjoy habis dengan keletah Zizan dan Fizz Fairuz. Berbaloilah duit mereka gamaknya. Jangan ingat PF kelentong kamu semua kata TAK tengok filem ni tapi bagi rating rendah dan ulasan yang ringkas. PF boleh je terangkan detail satu-satu jika kamu tanya babak-babak dalam Hantu Kapcai. Jika suka filem ini, jangan lupa undi untuk Filem Box Office Paling Popular 2012 kat sebelah ni. Adilkan....?

p/s 1 : Banyak betol entry bulan ni. Tengah musim menggila kot. Seperti yang dijanjikan, pemenang bagi Movie Quiz 1 adalah saudari Hazirah dari blog Vanila Dan Mawi. Mawi mana satu ni? Tahniah dari PF! 

Jawapan Movie Quiz 1 :

1. The Grey
2. Sumpahan Kum Kum
3. The Woman In Black
4. About Elly
5. The Darkest Hour

Worst movie death scene ever! Katanya dari filem Turki. Layan...



1 comment:

hazirah said...

mawi si kucing. :)