20 Jun 2012

Filem Iran Pilihan : Part 1


Sempena entry Formula Kejayaan Filem Iran, PF teringin hendak berkongsi filem Iran yang menjadi kegemaran PF. Banyak juga yang telah ditonton sehingga ada yang terlupa. PF salah seorang penggemar filem Iran kerana filem Iran ini macam pelik sikit kadang-kadang tak tercapai dek akal kita akan jalan ceritanya. Ini membuatkan ianya unik selain daripada sarat dengan isu-isu kemanusiaan. PF teringat dahulu ketika Astro (tak ingat channel mana satu) ada menayangkan filem-filem dari Iran. Salah satunya adalah TEN arahan Abbas Kariostami, yang hanya berlokasi di dalam kereta. Satu lagi, (lupa tajuk) di mana dua adik-beradik kecil, si abang membawa adik perempuannya mendaki bukit menggunakan kereta sorong dan mendukung kerana adiknya itu sakit kaki/cacat untuk sampai ke puncak yang mempunyai sebuah rumah/pondok kosong. Jika sesiapa ingat judulnya boleh beritahu kay. Bagi PF, tiada spesifik pengarah Iran yang digemari kerana semuanya mempunyai falsafah yang tersendiri. 

Ada beberapa judul yang PF teringin sangat ingin tonton tetapi susah nak cari. Bila dah dapat, tiada sarikata BI pula. Antara yang dicari adalah : The Day I Become A Woman, Goodbye, Close Up, Buddha Collapse Out of Shame, Kelid, sehinggalah yang terbaru, Facing Mirrors dan banyak lagi. Hampir kebanyakan blogger-blogger internet menyenaraikan The Cow, Gabbeh dan The Hidden Half sebagai filem terbaik Iran selain A Separation. Alangkah indahnya bila dapat melihat filem-filem ini semua, walaupun kurang pasti akan isi kandungannya.

Rasanya ramai peminat di Malaysia tahu akan filem Children of Heaven yang amat digemari ramai termasuk PF. Tanpa memasukkan filem itu di sini, disenaraikan filem Iran yang menjadi pilihan PF [randomly order]:

1. HEIRAN (2009)
(tonton di GSC International Screen)


2. THE COLOUR OF PARADISE 1999 
(Youtube)


3. THE SONG OF SPARROWS (2008)
(GSC)


4. TWO LEGGED HORSE (2008)
(GSC)


5. A SEPARATION (2011)
(TGV/ Astro First)


6. TURTLES CAN FLY (2004)
(Youtube)


7.  TASTE OF CHERRY (1997)
(Youtube)


8. STONING OF SORAYA M. (2008)
(Youtube)


PF terjumpa satu blog yang hebat dari India - MOVIESSANSFRONTIERS yang mengulas filem terbaik dari Festival Filem seluruh dunia!No comments: