24 Oct 2011

HIDDEN (Erra Fazira & Christopher Atkins)


Genre : Seram

PF sangat teruja ingin menonton filem gandingan pelakon Malaysia (Erra Fazira) dengan Hollywood (Christopher Atkins) tanpa membaca sebarang review tentang filem ini sebelum pergi menonton. Maksudnya zero idea tentang Hidden. Di awal kredit PF merasakan nama produser dan pengarah dari negara India, adalah pemilik naskhah ini. Malas nak siasat latarbelakang mereka. Lokasi rumah Dian dan Walter seperti di rumah Ahadiat Akashah.

Berikut adalah apa yang PF dapati (Awas SPOILER tahap dewa), kalau nak tonton cerita ni,  JANGAN BACA.

Ø  Tugas Dian (Erra) adalah memanggil nama anaknya Adam 5-6 kali dalam filem ini termasuk anak tirinya (?) Sam kerana mencari mereka dalam rumah. Bosan sekali!

Ø  Walter (Christopher Atkins) macam nak tak nak berlakon je. Dialog beku. Tak berkembang langsung. Macam malas! Kalau ya tak suka projek ini kenapa terima ya?

Ø  Erra dan Christopher  takde chemistry. Adakah Walter suami Dian yang baru? Takde kemesraan langsung.

Ø  Lakonan Adam nampak kaku (pelakon tak kenal)

Ø  Orang alim (pelakon dari India rasanya) pakai baju melayu lengkap tanpa sampin … alahai….. sedih rasanya. Mcm tak kena wataknya dan seakan mencuba nak buat watak misteri tp tak jadi.

Ø  Ketika pelakon memanggil nama anak atau nama watak lain, effect mcm bergema dalam gua (kesemuanya) walaupun di mana berada e.g hutan. WTF!

Ø  Walter dan Dian ada tukang masak yang cantik, Sandra (Elain Daily) ada skandal lelaki tegap (pelakon India) yang datang setiap pukul 10 malam dan melakukan seks! Kena ke? Hantu yang tiada kaitan dlm filem ini bunuh mereka. Tak relevan langsung.

Ø  Yana (nurse yg rawat Dian), mati sbb ada hantu Adam dlm kereta yg nak balas dendam hanya kerana buat kerja acuh tak acuh. Sbb tu je. WTH!

Ø  Sah-sah penonton tau si Adam mati dan jadi hantu dalam rumah tu, kenapa nak lagi takut2kan penonton dengan hantu Adam?!  Crap! Hantu-hantu pun crap!

Ø  Skrip lemah! Pelakon seakan terkongkong dgn skrip.  (waaa pertama kali PF kritik mutu skrip nih!)

Ø  Takde penyudahnya pun tak pe. Worst ever.

Sekian.

1/5

3 comments:

Hans said...

aku dah agak filem nih mesti tak best :-)

PerangFilem said...

Untung nya.. tak tgk lagi :)

farid saleh said...

dulu kecoh dalam berita pasal Erra belakon dgn pelakon hollywood.Dahlah lambat nak rilis,buat tuan rumah pening kepala plak