29 Mar 2013

Cacamarba : Stoker & Sembunyi : Amukan Azazil (Edited)



Genre : Drama (Psyco)
Arahan : Park Chan-wook
Pelakon : Nicole Kidman, Mia Wasikowska, Matthew Goode
Tahun : 2013
Rating : 3.5/5 



Dari pengarah Korea yang pernah mengarah filem Old Boy. Pengarah Korea ni dah sampai ke Hollywood ek. PF ada menonton Old Boy tu tapi tak habis sebab hilang minat dipertengahan jalan. Kalau anda minat Funny Games oleh Haneke, anda mesti minat filem Stoker. Sangat provoking dan membuat anda geram dengan watak pyscho Charles Stoker iaitu adik ipar kepada Evelyn Stoker (Nicole). Banyak pertanyaan bermain diminda, dan penonton diberi jawapan dipenghujung drama mainan Charles. Lakonlayar yang menarik! Ianya ada sentuhan arthouse, adakalanya ianya bosan tapi boleh diterima, bermaksud, slow tapi boleh layan, tak macam Warm Bodies yang PF tonton separuh jalan juga. Ada beberapa benda yang masih menjadi tanda tanya dan PF kurang memahami serba sedikit. Arrghh selepas itu PF berjaya lupakannya, malas nak pikir sangat. Secara keseluruhannya, sebuah lagi drama yang memurungkan kehidupan manusia.



Genre : Seram
Arahan : Khabir Bhatia
Pelakon : Diana Danielle, Umi Aida, Remy Ishak, Sharnaaz Ahmad
Tahun : 2013
Rating : 3.5/5 


-Updated-

Kalau PF komen pendek-pendek ni maksudnya, tak tahu nak tulis apa, tetapi masih jugak nak kongsi sedikit berkenaan filem seram pertama Khabir Bhatia ni. Jika anda nak diperanjat-peranjatkan macam filem Jangan Pandang Belakang dan sebagainya, lupakanlah. Filem ini bukan seram sebegitu tetapi lebih kepada jalan cerita yang dititikberatkan. Pada dasarnya ia seram alternatif bagi hantu-hantu yang pernah terlayar dipawagam Malaysia, sekurang-kurangnya takde lagi hantu macam dalam Puaka Tebing Biru, tak pun Momok Jangan Cari Pasal..kuikui. Ada masa PF suka dan ada masa tak suka dalam Sembunyi. Yang disukai adalah 'misteri'nya terutama babak Sheila Rusly. Kurang dalam awalan cerita bla-bla-bla. Tiada masalah dengan penampakan Azazil itu. Ia mengingatkan PF kepada filem Jeepers Creepers, tapi harus diingat, ianya 2 jenis makhluk berbeza. Menonton filem Diana Danielle seperti Jiwa Taiko dan Magika, tetapi entah macam mana, setakat ini masih tidak terpesona dengan lakonannya, kecuali ...Dalam Botol Diana memberi persembahan hampir meyakinkan. Harap-harap filem Hanyut beri sinar yang terselindung dari kacamata PF ni. Itu pun, Hanyut mendapat review yang kurang memberangsangkan di Festival Filem Asean di Singapore kelmarin (baca SINI). 

Setelah menonton kali kedua atas tajaan rakan, PF mengubah sedikit persepsi terhadap filem ini dan memberi 3.5 dari 3 yang asal, kerana baru 'terasa' filem ini dan sentuhan muzik latar sangat bagus. Tidak dipengaruhi oleh sesiapa. Hehe..


4 comments:

OtakMovie said...

Nak ikut PF buat review ringkas2...malas dah nak taip panjang lebor...haha

PerangFilem said...

Kalau panjang ada benda nak komen/ulas, tengok mood lah.

Anonymous said...

pf, what happen to TMBF eh? lame xupdate blog.

PerangFilem said...

haaa.. alamak, xtahu la