4 Mar 2013

AKAN DATANG : Psiko Pencuri Hati & Penanggal

Filem tempatan yang terpilih untuk entry Akan Datang kali ini adalah 2 filem; filem pertama arahan Ellie Suriaty - Penanggal dan filem pertama terbitan Filmmecca - Psiko : Pencuri Hati (arahan Namron).

1. Psiko : Pencuri Hati


TRAILER

Dipetik dari majalah SKRIP2SKRIN :

Fokus utama yang diberikannya ialah, filem "Psiko" bertajuk "Psiko Pencuri Hati" yang turut dijadikan hiasan kulit (cover) dan cover story. 
Disamping adanya ulasan dan sinopsis, ia juga menyelitkan temubual Pengarah Ekserkutifnya, Khairul Anuar Latip. 

Sedikit sedutan: For Psiko, filem pertama Filmmecca, kita menggunakan dana sendiri atau pun internal funding. Dana yang kita ada bukanlah besar sangat tetapi memang terhad dan kami telah bajetkan filem pertama kami sekitar sejuta hingga ke peringkat master print dan 40 print salinan. 

Kalau dibandingkan, penerbitan rancangan untuk televisyen agak 'kurang risiko' dan tidak memerlukan dana tinggi sperti pembikinan filem, tetapi ianya memakan masa yang panjang dan akhirnya juga kurang menarik dan tidak berbaloi.

Sinopsis panjang yang dicilok dari trailer youtube :

Sejauh mana anda akan mengkaji apabila anda menulis sebuah novel tentang pembunuh bersiri? Adakah anda perlu berfikir seperti pembunuh bersiri? Adakah anda perlu mencari emosi dan kemahiran pembunuh bersiri untuk memastikan watak anda berjaya di atas kertas? Dalam "PSIKO, Pencuri Hati", soalan ini menggunakan Sidi watak utama. Ini penulis, yang celaka jiwa seolah-olah berada dalam perjuangan yang berterusan dengan dirinya, cuba untuk mencari sedikit masa tenang sambil melakukan penyelidikan untuk novel terbaru beliau. Sidi (Bront Palarae) disertai oleh Man pal beliau yang sentiasa bersamanya, egging beliau untuk menulis dengan lebih baik, untuk struktur plot beliau dengan lebih baik dan pada kebanyakan kali bermain peguam bela syaitan. Sidi, yang mengalami Gangguan kompulsif keterlaluan, juga menyelidik seorang pembunuh bersiri yang masih di besar di Kuala Lumpur. Pembunuh bersiri telah digelar Thief of Hearts sebagai cap dagangan adalah untuk mengurangkan dada mangsa dan mengambil hati keluar. Sidi cuba untuk masuk ke dalam kepala pembunuh ini bersiri dalam usaha untuk menjadikan dia watak utama dalam novel seterusnya. Sementara itu, Wani (Sharifah Amani) adalah seorang isteri yang tertekan muda yang telah mengalami tiga keguguran dan berada di ambang kerosakan saraf. Perkahwinan beliau adalah di atas batu dan doktor Khai suaminya (Syed Hussein) mahu sangat banyak untuk mencuba dan membaiki perkahwinan. Beliau mencadangkan perjalanan ke pulau kegemaran beliau Pemanggil di Johor. 

Wani, dalam menghadapi dengan kesepian dan kemurungan, mengalihkan perhatian dirinya dengan membaca O.Sidi 's novel. Selepas dipujuk, Khai mengambil Wani ke pulau peranginan di mana hanya pemilik Pak Abu dan isteri tuan rumah Siti muda tetamu. Sebagai luar musim, tidak ada orang lain di pulau itu sehingga kebetulan, Sidi dan Man tiba di pulau itu dalam mencari perlindungan dan ketenangan untuk menyiapkan novel terbaru beliau. Wani serta-merta tertarik kepada penulis misteri ini banyak jijik, Khai manakala Siti, yang pelabuhan tiada cinta untuk suaminya sendiri, berasa tertarik kepada Khai. Ketegangan dibangkitkan, set keping dan peluang di tempat. Dan kemudian, Siti ditemui dibunuh di pantai. Telah mengkaji pembunuh bersiri disebabkan Sidi untuk pergi ke tepi dan menjadi pembunuh sendiri? Adakah Wani tertekan, dipengaruhi oleh pembunuh pula novel Sidi? Bolehkah cemburu Khai cukup untuk beliau untuk membunuh Siti dan bingkai Sidi? Telah Abu bosan perbuatan genit isteri muda seksi sehingga dia terpaksa membunuhnya? Atau adakah ia kawan Man Sidi sebalik pembunuhan Siti dalam usaha untuk mendapatkan Sidi untuk menulis novel jenayah yang sempurna?

2. Penanggal
TRAILER

Sinopsis :

Penanggal mengisahkan Murni (lakonan Ummi Nazeera) yang tidak sengaja mewarisi ilmu penanggal daripada Mak Ajeng (Normah Damanhuri) dan terpaksa melarikan diri ke Kampung Jawa untuk perlindungan. Di sana, Murni didera oleh orang-orang kampung yang mendapat tahu dirinya adalah penanggal namun diselamatkan oleh Syed Yusof (Azri Iskandar) yang dalam perjalanan ke Kota Lama.
Penanggal menggunakan latar masa sekitar tahun 1930-an.

Trailer filem ini mendapat perhatian laman filem terkenal TWITCH, boleh semak DI SINI.


No comments: