3 Mar 2013

Rock Oo! : Rimba Bara Kembali : Ada Rasa SesuatuGenre : Drama/ Komedi 
Arahan : Mamat Khalid
Pelakon : Khir Rahman, Que Haidar, Soffi Jikan, Azmi Black, Pekin Ibrahim
Tahun : 2013
Rating : 3.5/5


Sekuel filem Rock (2005) ini arahan mengangkat perjuangan seni rocker tanah air pada tahun 1980an. Tidak menonton versi 2005, PF secara dasarnya menyukai filem ini. Rimba Bara, yang kehilangan vokalisnya Zul Kapan, terumbang-ambing dalam meneruskan apa yang menjadi passion mereka walaupun menghadapi jalan yang perit. Dengan tidak membandingkan dengan filem pertama, tumpuan Rock Oo! hanya kepada kepayahan yang tempuhi oleh Rimba Bara yang 2 kali datang ke KL dan 2 kali juga gagal. Jika dilihat, Amy Mat Piah (Que) gelodak jiwanya diulang-ulang entah berapa kali, agak terlebih dipaparkan. Kita tahu Amy nak sangat jadi vokalis Rimba Bara, mungkin ini cerita dari dia (sebab itu dia adalah narrator) maka selain cerita kumpulan ini, filem ini juga milik Amy Mat Piah. 

Kekuatan filem ini tidak ragu-ragu PF mengatakan adalah komedi yang selamba cara Rock Oo! Sudah tentu Jijoe (Khir) yang menonjol di antara mereka (jika PF menonton Rock, mungkin sudah mengagak komedinya, itu pun kalau sama). Jijoe, ketua yang boleh kata tak berapa tegas tapi suka berfalsafah selain jiwa humor yang semulajadi. Slash (Pekin) pula digambarkan sebagai Melayu pak turut dan tiada identiti sendiri. Azmi Black yang sengau tidak jelas tutur katanya sekabur hala tujunya sama ada meneruskan perjuangan rock atau bekerja di kedai makan. Studio jamming yang kecil pula, itulah yang mampu disewa oleh mereka sesempit laluan mereka dalam industri seni. 

Kedua pasal Rock Oo! yang memikat, PF kena sebut juga, setiap kali intro-intro lagu rock yang berkumandang, mewujudkan satu rasa yang tinggi terhadap zaman kegemilangan rock 1980-90an di Malaysia. Ianya hidup! Tiada filem lain di Malaysia rasanya dapat merakam era rock yang menjadi sebegini (maaf jika ada yang lebih baik yang tidak disedari/terlupa). Terasa ingin memutar semula lagu-lagu itu hingga habis. Jika anda tidak hidup dalam zaman itu atau tidak meminati rock kapak melayu, mungkin tak dapat merasakannya. Tetapi harus diingat filem ini bukan untuk rockers sahaja, ianya melangkaui kehidupan rockers.

SEKILAS

JACK & THE GIANT SLAYER (2013)
Filem bertih jagung ini hanya melepas batok ditangga. Puteri raja (Isabelle) tiada aura sebagai puteri raja, rajanya lesu, heronya ala kadar dan banyak adegan-adegan yang boleh dipertikaikan (dari suatu sudut). Jenis yang nak kaut untung cepat.

Rating : 2/5DARK SKIES (2013)

Tidak merancang untuk menonton filem ini. Mula-mula dah macam best dan menjanjikan sesuatu tapi semakin nak habis semakin bosan hingga hampir terlelap semasa adegan di meja makan yang terlalu lama. Pengakhiran yang tak bagi kesan. Filem yang segenre dengan The Fourth Kind dimana ianya salah satu genre yang diminati tapi amat membazir masa. The Fourth Kind jauh lagi baik.

Rating : 2/5


2 comments:

Kakiwayang.com said...

filem Rock Oo...layan ooo...setelah dah lama kan xde filem yang betul2 kelakar camni...

jemput baca review kami di kakiwayang.com juga...

PerangFilem said...

Terima kasih.