22 Dec 2017

BUSKERBUSKER (2018)
Syed Khairul Fariz
Drama Muzikal
?/5 (rating pada 11 Januari 2018)

Selalu PF baca orang tulis 10 sebab kenapa kena tonton filem ini, filem itu. Kali ni PF sendiri nak cuba, 9 Sebab Kenapa Anda Perlu Tonton Filem BUSKER.

(Secara personalnya, point no. 1 aje dah cukup kenapa admin nak tengok filem ni)

1. Diarahkan oleh Syed Khairul Fariz iaitu pengarah yang telah terbukti kejayaan dengan drama bersiri Keluarga Iskandar. Rasanya ini filem pertama beliau. Jadi bagaimana acuannya mengarah filem panjang pula?

2. Permulaan yang segar bagi 2018 kerana pemandangan yang baru berlatarbelakangkan 100% Bandaraya Johor Bahru. Malah dapat sokongan dari Majlis Bandaraya JB, Muafakat Johor dan IRDA. Jadi, korang boleh lihat apa yang terkini, tren terbaru, aktiviti, tempat lepak, makanan popular serta tempat menarik di Johor terutama di JB. Keseluruhan ‘look’ filem ini nampak ‘terkini’ dengan gaya hidup moden dan hipster. Tak hairanlah, JB bakal menjadi tumpuan penerbit selepas ini dengan penghasilan filem yang ada nama “JB”.

3. Selain faktor latar belakang, Busker sangat rapat dengan anak muda dengan ‘gejala’ media sosial terutama yang berkaitan dengan ‘instafamous’. Mas Khan sbg Daniel kekasih Vera (Daiyan) adalah watak komedi yang dicipta cukup poyo kadang-kadang buat kita benci bila dia muncul tetapi tertunggu pula bila tiada di skrin.

4. Dibarisi pelakon muda dan baru yang berbakat Hafeez Mikail (Adil), Daiyan Trisha (Vera), Bulan (Bulan), Anas Ridzuan (Ucop), Lia Natalia dan Mas Khan (Daniel). Jadi, takdelah muka yang sama je korang tontonkan! Lagi pulak diorang ni pandai main muzik dan menyanyi. Sesuailah dengan golongan sasaran filem ni, golongan remaja dan muda! Eh, dewasa pun bolehlah sebab muzik untuk semuakan! Dan cinta tu untuk semua peringkat usia. Cuma watak-watak adalah diwakili oleh orang muda saja. Bila last filem kita bertema muzik? Sapa ingat?

5. 21 lagu baru dicipta khas untuk Busker! Termasuk beberapa lagu lama yang masih relevan (Alamak, Slumber dan Doa Buat Kekasih yang diberi susunan baru). PF dah dengar kesemua dan favourite track adalah Mogok Tenteram, Semak dan Atma Jiwa. Atma Jiwa adalah OST filem ni. Kebanyakannya (atau semua?) ciptaan Monoloque. Korang pun boleh dengar semua lagu ni kat Joox, Spotify, Yonder dan iTunes.
6. Walaupun pertama kali digandingkan, Hafeez dan Daiyan menunjukkan chemistry yang berkesan dan tak janggal. Mereka belajar di kolej yang sama dan semakin rapat apabila membuat tugasan dalam kumpulan yang sama. Busker tidak menampakkan kerumitan cinta anak muda yag terlalu berat tetapi tak gagal untuk kita merasakan cinta antara mereka. Daiyan Trisha sangat baik membawa wataknya dengan semulajadi. Ada sesuatu yang cuba disampaikan dengan 'carousel' dalam cinta pasangan remaja ini. Idea yang menarik.

7. Selain cinta, persahabatan dan cita-cita memang biasa dijadikan dalam tema seperti ini. Kali ini melalui kumpulan busker mereka, Simfoni Dalam Poket (Adil, Bulan dan Ucop) yang selalu membuat persembahan di jalanan ingin menyertai pertandingan JB Busker Competition supaya mereka dapat pergi jauh dalam muzik. Terkekang dengan masalah bekas teman wanita Adil, masalah lirik yang bukan menggambarkan perjuangan mereka turut menjejaskan persiapan dan persahabatan mereka.

8. Walaupun filem berkenaan muzik, Busker tidak sewenang-wenangnya meletakkan muzik latar disetiap babak bagi mewakili emosi watak dan pengisi ruang kosong dialog. Contoh ketika Vera dan bapanya berbicara tentang cinta. Mood penonton tidak perlu selalu disogok dengan muzik latar seolah-olah perasaan kita boleh ditukar-tukar mengikut emosi babak dengan mudahnya. Terdapat 3 filem tempatan yang PF tonton tahun ini sarat dengan muzik latar disetiap adegan yang membazir dan merimaskan!

9. Kalau korang rindukan filem cinta anak muda yang baik selepas Istanbul Aku Datang (2012) dan Love, Supermoon (2015), inilah filemnya. Mula mem'busker' dipawagam pada 11 Januari 2018!


No comments: