10 Apr 2015

Nightcrawler, Mr Turner & Force Majeure


NIGHTCRAWLER
Arahan : Dan Gilroy
Genre : Aksi
Tahun : 2015
Rating : 4/5


Apa yang PF patut katakan, filem ini antara yang terbaik pernah ditonton PF pada tahun ni (ya, PF sedar banyak filem yang belum tengok terutama keluaran semasa!). Nasib baiknya filem ini kerana, jalan ceritanya bukan tunggal. Maksudnya, cerita-cerita dia menjual klip-klip yang dirakam bukan berdasarkan satu cerita panjang untuk keseluruhan filem ini. Pembangunan cerita dibangunkan satu-persatu (oleh klip-klip yang dijual ke stesen TV) sehingga dia berjaya meyakinkan Nina, yang kerja itu adalah jiwa Lou Bloom. Sehinga akhirnya, ia berjaya dibuktikan dan kita percaya Lou sangat cintakan kerjayanya mengatasi keselamatan diri. Oh well, askar pun begitu. Dan Lou mengajar orang yang kita tidak percaya supaya jangan pertaruhkan nasib ke atasnya.MR TURNER
Arahan : Mike Leigh
Genre : Drama (UK)
Tahun : 2015
Rating : 3/5

Ada beberapa filem berkenaan lukisan dan pelukisnya (biografi). Seraphine, The Best Offer dan lain-lain yang mungkin sudah lupa. Mr Turner (Timothy Spall) yang menang Pelakon Lelaki Terbaik di Cannes 2014, antara penyebab utama PF menonton Mr Turner. Tak banyak yang dapat PF katakan berkenaan Mr Turner. Alunan Seraphine dan Mr Turner punya kesamaan. Tak kuat sebenarnya untuk kita lalui gambar-gambar mereka dalam filem. Adakah kehidupan pelukis seharusnya begitu? dan kita di ajak untuk monoton dalam melayarinya? Mr Turner agak mendatar keseluruhan filem. Dalam Mr Turner, kita boleh perasan dengan tangkas bahawa Mr Turner yang gemar melukis menghadap tingkap dan setiap itulah cahaya matahari tajam memancar ke dalam ruang rumah. Ya, banyak kali ketika dia melukis di kebanyakan babak. Malah pembukaannya, sudah diberitahu dengan imej matahari senja yang besar dan penonton harus berjaga mengenai ini. Apatah lagi kesudahannya, imej matahari dan bersilhouette tubuhnya seakan lukisan-lukisannya yang jingga patut disedari oleh kita dalam memahami karya lukisan Mr Turner.
FORCE MAJEUR
Arahan : Ruben Ostlund
Genre : Drama (Sweden)
Tahun : 2015
Rating : 3.5/5

Sebuah keluarga warga Sweden yang bercuti 5 hari di pergunungan di Perancis. Isu yg dibawakan adalah persoalan si isteri tentang rasional si suami meninggalkan keluarga pabila bencana/ujian menimpa keluarga mereka. Dalam hal yg lebih besar lagi adalah tanggungjawab suami dalam rumahtangga. Si isteri tak puas hati atas tindakan diluar kawalan suami. Avalanche (runtuhan salji) yang terjadi pada hari kedua memberi peluang kepada penonton utk merasai kebahagiaan sempurna keluarga Sweden ini dihari pertama sebagaimana di lihat dalam katalog IKEA.

Avalanche yg terjadi merupakan metafora kepada sikap dari sesetengah kita (di sini Tomas) yang pabila timbul sebarang masalah yang kecil masih berdiam diri dan hanya melihat, dan pabila sudah besar baru nak gelabah. Scene avalanche itu katanya real dari British Columbia, Canada dicampur dengan green skrin menjadikanya ia shot yg popular di Cannes 2014. Menikmati panorama-panorama yang indah melalui sinematografi yang diberi (ada ketika ia umpama menonton sukan Olimpik musim sejuk) tetapi tidak selari dengan dark comedy (quote dari Huffington Post) yang menjadi tunjang filem ini (masih cuba memahami erti dark comedy)


No comments: