20 Oct 2015

River of Exploding Durians : Adunan 3 RasaArahan : Edmund Yeo
Genre : Drama
Tahun : 2014
Rating : 4/5


Filem debut Edmund Yeo ini mencipta sejarah tersendiri kerana ia merupakan filem Malaysia pertama memasuki kategori utama Festival Filem Tokyo ke 27, semak di sini. Walaupun mewakili negara, PF tak pasti adakah filem ini mendapat 'restu' Finas kerana dikatakan ia tidak akan ditayang di Malaysia atas sebab isu sensitif dalam filem ini. River of Exploding Durian (RED) ini boleh dikatakan mempunyai 3 cerita berasingan yang bersambung - tanpa segmen. Kisah sekumpulan pelajar tingkatan 6, Ming yang jatuh cinta dengan Mei Ann menghadapi konflik apabila ayah Mei Ann ingin mengahwinkannya dengan orang yang lebih tua. (Ming tidak sekelas dengan Mei Ann).

Cikgu Lim (pelakon Taiwan) mengajar sejarah turut menjadi kepala kepada aktiviti sosial menentang pembinaan 'rare earth plant' yang bakal mengancam penduduk serta pencemaran alam sekitar. Cikgu Lim dibantu oleh anak murid kesayangannya, Hui Ling dalam membuat petisyen tersebut. Dalam masa yang sama Cikgu Lim mengajar sejarah meminta anak muridnya membuat pembentangan berkumpulan tentang peristiwa sejarah atau hero yang tak didendang dengan objektif supaya mereka ingat peristiwa yang telah dilupakan. 

Pelakon Koe Shern (kiri) diambil dari 'jalanan'
Kisah 1: Ming yang mengejar cinta Mei Ann. Kisah remaja ini banyak babak yang memikat. Antaranya, babak di sampan dan air mengalir tenang tidak setenang hati Mei Ann dan paling disuka babak dalam bas mereka melarikan diri menaiki bas lama ke KL (jenis tingkap sliding ke bawah) sambil Mei Ann bermonolog. Ini adalah sangat cantik kerana objek bas itu dalam dunia moden KL. Ada ketikanya dalam perjalanan mereka di hutan yang basah dan mereka sedar bahawa keputusan mereka itu silap. Namun, babak askar yang membakar babi tidak difahami. Sebenarnya, pada sesuatu peringkat tontonan, PF mencari makna judul filem ini. Yang ada hanyalah imej kulit durian dibakar dan Cikgu Lim menjemput Hui Ling makan durian. PF kena gali dalam lagi nampaknya. 


Kisah 2: Cikgu Lim memberi tugasan kepada anak murid seperti yang dinyatakan awal tadi. Tidak silap, ada 3 kumpulan bercerita tentang beberapa tokoh dan peristiwa sejarah iaitu di Thailand, Filipina dan lagi satu Vietnam jika tak silap. Seperti imej Malaysia sebenar, mereka hanya bercakap mandarin dan ada seorang pelajar Melayu dan guru Melayu yang berbahasa Melayu. Kadang-kadang sakit hati juga sebab mereka tidak pun mengingat peristiwa sejarah Malaysia untuk diceritakan kepada kelas. Adakah silibus sejarah STPM membosankan? Adakah pengarah Edmund ingin menyampaikan generasi muda Cina dinegara ini telah lupa atau sengaja buat lupa? Benda ini subteknya boleh saja ditafsirkan sebagai orang Malaysia lebih agungkan budaya ataupun muzik luar. tetapi permukaannya tu, iaitu sejarah lebih membuat rasa pedih sebagai melupakan asal usul tanah sendiri. Akhirnya, jalan selamat dipilih oleh pengarah apabila Guru Besar menyelamatkan 'keadaan'.

Babak yang cantik - isi durian (kuning) dan 
kulit Durian (hijau) yang 'bertutup' kerana tak mahu dicemari

Kisah 3: Alam sekitar mula tercemar. Di sini agak kabur kerana tapak rare earth plant dalam pembinaan tetapi air sungai mula tercemar. Babak seperti gambar di atas (juga poster filem) antara yang tercantik dalam filem ini dengan lighting dan suasananya. Cikgu Lim sangat tekad dalam perjuangannya. Cikgu Lim tidak berdialog dengan Pengurus tapak Projek (Azman Hassan) sedangkan Azman bercakap bahasa Melayu. Tekad cikgu Lim yang berani akhirnya membawa kepada padah kepada orag lain sebelum padahnya lebih ramai. Dia sendiri telah 'mencipta sejarah'. Bak kata dialog dalam filem ini, sejarah itu adalah 'perubahan', 'bermulanya sesuatu yang baru', dan satu lagi PF lupa. RED suatu kisah yang berani dicampur dengan klise cara Edmund. Walaupun baru pertama kali mengarah feature film beliau telah menunjukkan taring [sebelum ini filem pendek Kingyo (2009) dan Inhalation (2010)]. Jika beliau ingin 'berjaya' di Malaysia rasanya perlulah mengikut jejak Liew Seng Tat, James Lee atau mungkin Woo Ming Jin, senang cerita ingin memasuki aliran perdanalah. Jika tidak, mungkin bakal the next Tsai Ming Liang ataupun Ho Yuhang.


2 comments:

http://twone2121.blogspot.com/ said...

wahh...tgk dekat mana ni??

PerangFilem said...

Di Publika sempena EcoFest Sabtu lepas.