2 Jun 2015

C'Marba: Gamatisme, Murmur Of The Heart, Close Up & A Girl Walk Home Alone At Night,


Arahan : Hitler Zami
Genre : Seram, Psiko
Tahun : 2015
Rating : 1.5/5


Kau rasa bila pawagam takde orang beli tiket langsung, orang pawagam guna taktik macam mana? Dia buat la dummy 2 seat dah dibeli orang terpapar kat skrin tu, tapi sebenarnya takde pun. Jadi, cuma kita sajalah yang tengok dalam panggung sebesar alam tu. Ya-ya lah kita tunggu dua orang tu masuk cepat, sudahnya takde pun. Kahkahkah kena tipu.

Banyak yang tak kena dengan filem ni. PF mula-mula ada masalah dengan latarnya iaitu kolej seni yang guna seakan banglo siap ada kolam renang, bukan macam bangunan kolej-kolej biasa yang kita tengok tu. Manalah tahu memang ada kolej seni macam tu kan, mungkin PF duduk dalam tempurung (Ok2, susah nak shoot dekat kolej sebenar; mendapat izin dsb nak-nak citer seramkan?). Tak kisahlah kolej yang dipaparkan adalah diluar imaginasi PF, kira hebatlah dengan boleh buat maksiat sesuka hati, bilik tidur pelajar wanita boleh diintai senang-senang dari sebelah kolam renang?! OMG.. dan pak guardnya cuma seorang saja. Cameo artis undangan yang... huh. Sebenarnya semua ini mengganggu dan hanya ketika Zara (Nabila Huda) tunjuk belangnya saja PF boleh layan movie ni. Jadi, perut ibu mengandung itu adalah keratan rentas? Nampak macam mulut tempayan, patutnya tak perlu nampak keras sebegitu. Kredit lakonan Nabila dan Syazwan Zulkifli. Orang kata kalau kulitnya buruk, tak sanggup nak 'makan isinya'. 


Arahan : Sylvia Chang
Genre : Drama (Taiwan)
Tahun : 2015
Rating : 3.5/5

Secara ringkasnya ia berkisar drama keluarga, ibu bapa berpisah dan membawa anak mereka ketika kecil. Anak lelaki ikut bapa, anak perempuan ikut ibu. Dan apabila dewasa, kedua-duanya terpisah dan membawa haluan masing-masing. Penceritaan filem ini adalah lebih kpd ketika mereka dewasa, hanya ada imbas balik ketika mereka kecil.

Kedengaran biasa tapi pembawakannya bukan sewenang-wenang dan amat cermat kerana ia disaduri dengan simbolik kisah dongeng oleh ibu kpd anak2 mereka dan ayat-ayat puitis semestinya berarus perlahan. Apa yang buat ia menarik adalah kita tidak disogok dengan jalan cerita yang boleh ditebak di tengah-tengah. Dan boleh dikatakan ia janggal dan tak keterlaluan dilabel sbg melawan arus lalu membawa kepada pengakhiran yang (rahsia...) kepada 2 tunjang cerita (ia bukan omnibus). Ini kerana tumpuan asal cerita adalah kpd hubungan Mei (pelukis) dan kekasihnya seorang boxer yang tak menyinar dan usaha anak lelaki iaitu Yu-Nan mencari adik perempuannya itu yang dibuat "tanpa sedar" kerana Yu-Nan pun bukan bersungguh. 

Walau pun terdapat unsur kebetulan dan agak mudah, namun semua itu bolehlah dimaafkan dengan cara-cara penyampaianya cerita di sebelumnya - dan terdapat 2 adegan besar yang PF suka. Diulang sekali lagi, terasa janggal kerana ending filem ini bukan dijangka setelah 'usaha' plot tak memberi idea ke arah itu. *Jika ini filem Malaysia, PF beri 4/5 :)


Arahan : Abbas Kiarostami
Genre : Drama (Iran)
Tahun : 1990
Rating : 4.5/5

Antara karya terbaik Abbas Kiarostami. Kalau nak baca ulasan yang bagus pasal filem ini, baca DI SINI dan beberapa ulasan filem lain yang membuka mata.Arahan : Ana Lily Amirppour
Genre : Drama (Canada/Iran)
Tahun : 2014
Rating : 4/5

Arahan orang Iran Amerika iaitu Ana Lily Amirpour sangat unik bila mana penggambaran di California tapi berbahasa Iran. Disemat sebagai filem Pontianak Iran pertama bercitarasa barat. Visual yang memikat sepanjang menonton filem hitam putih ini dan bukannya keseraman. Anda boleh rasa seperti sentuhan Jim Jarmush (Only Lovers Left Alive). Entah kenapa PF merasakan "filem Iran yang tak perlu bersentuhan/berpeluk pun boleh menghasilkan filem yg berkualiti" dah tak boleh digunapakai. Apatah lagi nampak nenen. Hahaha.No comments: