19 May 2015

IKAL MAYANG : Terpendam, Adalah Kemelut Wanita


Arahan : 6 Pengarah Asean (sila lihat poster).
Genre : Drama
Tahun : 2015
Rating : 3.5/5Baiklah, kita lihat satu-persatu filem-filem pendek mengikut turutan. Filem ini sempena Hari wanita Sedunia dan ditayang di Astro First dan event-event yang dibuat/sertai oleh Garang Pictures.

Kebaya Pengantin (Indonesia)

Dalam keenam-enam filem ini, Nia Dinata mengambil langkah berbeza dengan mengambil tema transgender. Jantina bertentangan ingin memasuki dunia wanita dikira sebagai permasalahan wanita juga. Ia sangat berkecamuk dan sakit, bukan saja isu itu malahan perkahwinan berlainan agama pula. Di tambah lagi dengan pembohongan dalam diri Farid. Ia mempunyai twist dan real.

Mentari (Brunei)

Filem ini minimal dialog dan hanya muzik latar yang menjalankan cerita. Boleh tahan juga kerana jarang kita menonton filem/filem pendek Brunei. Namun, ceritanya hanya biasa-biasa. persahabatan, muffin dan tersilap andaian. Kekuatanya adalah visual dan subjek alam yang dekat dengan manusia.

Not Yellow Enough (Singapura)

Satu-satunya filem yang santai dalam Terpendam. Kisah wanita Cina Singapura yang sudah kebaratan dan tidak mengamalkan adat tradisi, tersasar jauh dan terpengaruh dengan dunia barat. Paling menarik, nama Kristian yang selalu ada dalam nama masyarakat tionghua hari ini untuk upgrade diri. Namun, tema yang dipilih adalah unisex maka tidak begitu menepati isu wanita dan diselangi dengan beberapa fakta.

Shotgun Tuding (Filipina)

Filem ini bermain dengan warna dan latarbelakang masa. PF tak pasti jika dunia cowboy ada mempengaruhi sesetengah masyarakat Filipina dulu. Kita dikembalikan ke zaman era cowboy ciptaan pengarah dan sinematografernya. Apa rasionalnya kurang pastilah. Isunya, kakak perempuan (Tuding) mencari lelaki yang mengandungkan adiknya/vice versa - lebih kuranglah dan menghendakkan si lelaki membela dan membawanya berjumpa dengan adiknya. Ia bercerita dengan beza dari kebiasaan di mana selalunya, watak teraniaya sendiri yang mencari keadilan. Ia tidak dicerita sehingga habis, cukup usaha Tuding mengajar lelaki berkenaan dengan senjata. Menariknya di sini si lelaki berupaya untuk larikan diri, malah sempat menolong Tuding dari diganggu kutu cowboy, tetapi tetap mengikut kata Tuding. Babak disukai adalah ketika si lelaki pegun di atas bumbung rumah. 

Forgotten (Malaysia)

Bekas penari Makyong yang dilupakan gara-gara Makyong diharamkan di Kelantan. Maka, kehidupan mesti diteruskan - seperti biasa. Hampir terlupa ini filem Shuhami Baba sehinggalah Kavita Kaur dan produk placement palsu muncul di skrin. Argh! tidak bolehkah Shuhaimi lari dari kedua-dua trademark beliau ini? Selebihnya PF suka filem ini. Ketika Juhara Ayub membuka tingkap dan menyanyi dalam gelap, tika babak bertukar silih berganti antara memakai lampu suluh dikepala dan pakai tanjak Mak Yong itu. Dan menepuk sakan batang lidi dalam busana Makyong seakan ingin memulakan tarian. Semangat Mak Yong benar-benar dalam diri Juhara! Sudah lama rasanya babak menoreh tiada dalam layar filem kita. Kalau ada pun pasal filem penjajah kot. Pendek, tapi berisi. 

Steel In Love (Thailand)

Jika dalam Kebaya Pengantin jantina lain ingin memasuki alam wanita, kali ini wanita pula ingin keluar ke alam lelaki. Sengaja ia diletakkan dimula dan diakhir dalam filem omnibus ini. Som seorang pengkid yang jatuh hati kepada isteri orang dan mengharap cintanya. Tak kisahlah, pondan ke, pengkid ke, lurus ke, masalah utama adalah wang dalam membeli cinta. Begitu juga Som yang bekerja hanya sebagai teksi-motor. Dalam patah hati pula ada yang memerhati. Seorang gadis meletakkan bunga itu mungkin ingin mengingatkan yang Som itu masih lagi wanita walau apa pun.

Pilihan PF:

1. Kebaya Pengantin
2. Forgotten
3. Shotgun Tuding
4. Steel In Love
5. Not Yellow Enough
6. MentariNo comments: