28 Oct 2013

Sembunyi Menang Filem Terbaik - Updated



Filem 'Sembunyi' dinobatkan filem terbaik pada majlis Anugerah Persatuan Profesional Pekerja Filem Malaysia (Profima) 2013 yang berlangsung di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) malam tadi - 27Hb Okt - Ahad.

Sembunyi memenangi 12 daripada 23 kategori:

Penyunting Film Terbaik
Pengarah Seni Terbaik
Kontinuiti Terbaik
Jurusolek Terbaik
Audio Terbaik
Key Grip Terbaik
Focus Puller Terbaik
Gaffer Terbaik
Prop Master Terbaik
Penyunting Trailer Terbaik
Pengarah Terbaik
Filem Terbaik

Filem Penanggal memenangi:

Penerbit Terbaik
Sinematografi Terbaik
Pereka Kostum Terbaik
Jurusolek Kesan Khas Terbaik
Kesan Visual Terbaik 
Pengurus Produksi Terbaik

KIL pula memenangi:
Pereka Set Terbaik

Istanbul Aku Datang:
Operator Steady Cam Terbaik

Jika dikira hanya 20 anugerah saja yg dikaporkan dalam artikel GUA (dari SUMBER di bawah).
Lakonlayar Terbaik, kategori pelakon juga tidak disebutkan. Adakah memang tiada Lakon Layar Terbaik dan anugerah pelakon? Jadi, filem SEMBUNYI hanya filem terbaik dari segi teknikal (belakang tabir).

SUMBER

Tahniah!


p/s : Selamat bertanding untuk KIL, Juvana, Aku Terima Nikahnya, The Golden Couple, dan Bikers Kental dalam Fest. Filem Asia Pasifik edisi ke 56 yg akan berlangsung di Macau pada 13-15 Dis. 2013. Waitt.. whattt?


SUMBER 


24 Oct 2013

Keputusan Anugerah MPFKL 2013





Keputusan Anugerah 
Majlis Pengkritik Filem 
Kuala Lumpur 2013

Filem-filem yang terlibat adalah dari :


September 2012 (6/9/2012 : Salam Cinta & Hantu Air), 
sehingga
Ogos 2013 (29/8/2013 : Tanda Putera & KL Zombi)


*Sumber FINAS








- Pemenang diwarna BIRU -

Pelakon Pembantu Lelaki Terbaik

Adlin Aman Ramlie untuk Juvana

Afdlin Shauki untuk Untuk Tiga Hari

Sharnaaz Ahmad untuk Sembunyi

Hans Isaac untuk Langgar

Saiful Apek untuk Rock Oo! Rimba Bara Kembali


Pelakon Pembantu Wanita Terbaik

Umie Aida untuk Sembunyi

Anne James untuk KIL

Mislina Mustaffa untuk Misteri Bisikan Pontianak

Fynn Jamal untuk Kontradiksi

Faezah Elai untuk Tanda Putera


Lakon Layar Terbaik

Rafidah Abdullah untuk Istanbul, Aku Datang!

Alfie Palermo untuk Sembunyi

Mamat Khalid untuk Rock Oo! Rimba Bara Kembali

Nik Amir Mustapha untuk KIL

Rameesh Puncharatnam untuk Olli


Sinematografi Terbaik

Mohd Noor Kassim untuk Zaiton, Ceritaku 

Haris Hue Abdullah untuk Istanbul, Aku Datang!

Soon Yung Chong untuk Paper Moon

Soon Yung Chong untuk KIL

Norhanisham Muhamad untuk Sembunyi


Pelakon Wanita Terbaik

Lisa Surihani untuk Istanbul, Aku Datang!

Vanida Imran untuk Untuk Tiga Hari 

Nadia Aqilah untuk Zaiton, Ceritaku 

Ruminah Sidek untuk Misteri Bisikan Pontianak

Fazleena Hishamuddin untuk Kontradiksi


Pelakon Lelaki Terbaik

Beto Kusyairi untuk Istanbul, Aku Datang!

Redza Minhat untuk KIL

Khir Rahman untuk Rock Oo! Rimba Bara Kembali

Pekin Ibrahim untuk Cerita Kita

Farid Kamil untuk Lagenda Budak Setan 2


Pengarah Terbaik

Nik Amir Mustapha untuk KIL

Bernard Chauly untuk Istanbul, Aku Datang! 

Mamat Khalid untuk Rock Oo! Rimba Bara Kembali

M. Subash Abdullah untuk Misteri Bisikan Pontianak

Esma Daniel untuk Zaiton, Ceritaku


Filem Terbaik 

(Tiada pemenang)

Istanbul, Aku Datang! (Tengku Iesta Tengku Alaudin, Lina Tan Suan Jeu sebagai penerbit)

KIL (Rewan Ishak, Nik Amir Mustapha, Jeremy Little, Anizan Sarif, Tengku Iesta Tengku Alaudin sebagai penerbit)

Rock Oo! Rimba Bara Kembali (Tengku Iesta Tengku Alaudin, Mamat Khalid, Jalena Rejab sebagai penerbit)

Sembunyi (Tengku Iesta Tengku Alaudin, Frank Lewis, Kabir Bhatia, Jalena Rejab sebagai penerbit)

Misteri Bisikan Pontianak (M. Suurya sebagai penerbit)


Tahniah kepada pemenang!




18 Oct 2013

Claypot Curry Killers (2013) & To Live (1994)


Genre : Thriller/Ganas
Arahan : James Lee
Pelakon : Debbie Goh, Mandy Chen, Olivia Kang, Pearly Chua, Steve Yap
Tahun : 2013
Rating : 3.5/5



Filem ni takde poster ke? Filem keluaran 2011 baru kini muncul di TV Malaysia menerusi Astro First pada tahun ini. Setelah ditayangkan pada INAFFF200 di Indonesia, ianya mendapat review positif dari penggemar filem di sana. Contohnya, sila lihat INI dan INI, mereka menonton versi uncut. Bila baca review INI mengatakan Xi Xi ada memotong kemaluan dibahagian akhir filem. Seakan metafora pula, filem potong-daging manusia-kerat. Cerita sebegini jarang diangkat di sinema kita akibat kekangan penapisan dan sebagainya membuatkan filem ni hanya betul-betul di atas landasan yang selamat. Cuba bayangkan kalau ada babak Chew si ibu atau anak-anaknya memotong daging manusia lalu memasukkannya ke dalam kari, perggh lagi 'best'kan impak dia macam Ebola Syndrome sebagai contoh. Walau pun begitu Claypot Curry Killers dikira berjaya menayangkan sisi ganas yang cuba disampaikan. Cuba lihat babak betapa gelojohnya pelanggan-pelanggan makan mi kari setelah ramuan daging manusia dijadikan resepi, di situ adalah satu visual bukti yang impressive. Lakonan ketiga-tiga adik beradik perempuan amat meyakinkan terutama watak Xi Xi (Debbie Goh) sebagai kakak sulong dan si ibu (Chew - Pearly Chua). Semua ada ciri khas untuk menggerakkan plot cerita. Cubaan yang jarang dilakukan oleh filem Malaysia dan persembahan yang baik maka layak mendapat 3.5/5 dari PF. 




Genre : Drama
Arahan : Zhang Yimou
Pelakon : Gong Li, You Ge, Tao Guo, Deng Fei, Tianchi Liu
Tahun : 1994
Rating : 4.5/5


Setelah penghargaan diberikan kepada pengarah ini, nampaknya PF tidak dikecewakan lagi dengan naskahnya yang ini. Kalau ikutkan pemahaman PF tentang arthouse film, To Live kurang elemen itu berbanding The Road Home, Rise The Red Lantern atau The Story of Qiu Ju arahan pengarah yang sama. Berdasarkan novel dengan tajuk yang sama oleh novelis Yu Hua ini berlatarbelakangkan tahun 1940. Dengan durasi 2 jam 5 minit filem ini dimanfaatkan sepenuhnya oleh Zhang Yimou kerana beliau tahu semua isi penting novel mesti dimasukkan ke dalam filem, memang banyak. Cerita asas To Live sangat rapat dengan kita iaitu tema kekeluargaan tapi latarbelakangnya dengan zaman Chinese Civil War yang huru-hara ketika ini dianggap memberatkan lagi isu yang ringan (agak-agaknya filem tempatan apa yang anda gambarkan bila baca ayat ini) tetapi itu sesuatu yang menarik malah mencantikkan atau Yimou ada agenda yang kita tidak ketahui sehingga beliau dibanned dari membuat filem selama dua tahun selepas filem ini ditayangkan (SUMBER)

Tatkala minit pertama lagi terus masuk plot di mana Jiazhen (Gong Li) tak suka dengan suaminya Fugui yang suka berjudi, malah merugikan sehingga rumah mereka digadaikan dan isteri meninggalkannya. Kemudian masuk pula plot dimana ianya terperangkap dalam peperangan di Kuomintang (sebelum itu dia menjadi tukang pemain wayang kulit kerana tiada modal untuk buka kedai). Kemudian dapat peluang untuk pulang ke pangkuan isteri dan menyedari anak perempuannya bisu setelah demam panas, kemudian banyak lagilah cabarannya mereka sekeluarga sehingga kematian kedua-dua anaknya. Rakan baik Fugui pula, Chunsheng menyesali akibat kelalaiannya menyebabkan anak lelaki kawannya mati. PF sangat kagum dengan Gong Li. Memang banyak kali dia berlakon di bawah Yimao, kali ini watak ibu benar-benar tulen seumpama Gong Li memang benar-benar berkahwin dengan You Ge (nama watak Fugui). Fugui pula berfizikal kurus dan cengkung seakan itu realitinya seorang kaki judi. Apa yang menarik wayang kulit sebagai alat hiburan juga adalah rezeki Fugui yang pada mulanya dia tak sedari, bakat sebagai penyanyi wayang kulit ada dalam dirinya. Eh, wayang kulit ni asal mana sebenarnya ha?

Naratif yang lancar, penataan seni yang gemilang membawakan suasana yang sebenar/real memberi filem ini sesuatu yang bukan saja bermakna malahan merelakan kita menongkah erti kehidupan dengan sendirinya. 'Lama tak rasa pengalaman menonton sebegini' bak kata orang........

Pencapaian :
Grand Prix Du Jury Cannes 1994

17 Oct 2013

Filem Kita di 3 Festival di Asia Hujung Tahun



Setelah Malaysia tidak menghantar apa-apa filem untuk saringan Oscar 2014 - jengok SINI (eh, Bangla pun ada tau, teruk no filem kita kan), Malaysia terus berjuang dengan festival sekitar Asia di penghujung tahun 2013. 






3 filem Malaysia akan ke Fest. Filem Luang Prabang, Laos. Filem tersebut adalah :

1. KIL (Nik Amir Mustafa)
2. Kontradiksi (Aloy Paradok)
3. Sembunyi : Amukan Azazil @ The Hidden : Wrath of Azazil (Kabir Bhatia)






Taipei Golden Horse Film Fest. pada 19 Nov 2013. Festival di mana Bunohan menang anugerah Netpac. Di dalam segmen Global Chinese Vision :

1. In The Dark [Yeo Joon Han - Sell Out (2009)]
2. Kara King (Namawe)






1. Dhusrajanam - DI SINI 

15hb - 24hb Nov. 2013






Golden Wau Awards Full Result



1ST GOLDEN WAU AWARDS NOMINATIONS, merai filem-filem Cina tempatan 2010 - 2012 :

Best Movie
23:59
Great Day
Homecoming
Ice Kacang Puppy Love
Kepong Gangster
Petaling Street Warriors
The Wedding Diary
Woohoo





Best Director
Aniu (Ice Kacang Puppy Love)
Chiu (Great Day)
Chiu (Woohoo)
James Lee (Petaling Street Warriors)
Lee Thean Jeen (Homecoming)
Adrian Teh (The Wedding Diary)
Teng Bee (Kepong Gangster)
Patrick Yau (3x Trouble)

Best Script
Aniu, Dennis Lai (Ice Kacang Puppy Love)
Debbie Cheng (3x Trouble)
Ryon Lee (Woohoo)
Ryon Lee (Great Day)
Ryon Lee (Nasi Lemak 2.0)
Lee Thean Jeen (Homecoming)
Lim Boon Siang (Petaling Street Warriors)
Teng Bee, Eddie Tiger (Kepong Gangster)

Best Actor
Aniu (The Wedding Diary)
Mike He (The Golden Couple)
Mark Lee (Petaling Street Warriors)
Jack Lim (Woohoo)
Lim Yew Beng (Great Day)
Jack Neo (Homecoming)
Melvin Sia (Kepong Gangster)
Gurmit Singh (Phua Chu Kang: The Movie)

Best Actress
Irene Ang (Phua Chu Kang: The Movie)
Chen Keat Yoke (Woohoo)
Jojo Goh (The Loan Shark)
Elanne Kwong (The Wedding Diary)
Angelica Lee (Ice Kacang Puppy Love)
Yeo Yann Yann (The Collector)
Yeo Yann Yann (Petaling Street Warriors)
Mimi Zhu (Twisted)

Best Supporting Actor
Gary Chaw (Ice Kacang Puppy Love)
Marcus Chin (The Wedding Diary)
Gan Jiang Han (Great Day)
Jack Lim (Great Day)
Ng Hock Chye (Woohoo)
Royce Tan (Woohoo)
Henry Thia (Greedy Ghost)
Wilson Tin (Kepong Gangster)

Best Supporting Actress
Angela Chan (Ice Kacang Puppy Love)
Kara Hui (The Wedding Diary)
Lai Meng (The Cycle of Love)
Lai Meng (Kepong Gangster)
Crystal Lee (Great Day)
Fish Leong (Ice Kacang Puppy Love)
Vivian Tok (Great Day)
Vivian Tok (Woohoo)

Best Cinematography
Chan Hai Liang (The Golden Couple)
Chan Hai Liang (Petaling Street Warriors)
Haris Hue (3x Trouble)
Joel San Juan (Homecoming)
Yong Choon Lin (Ice Kacang Puppy Love)
Yong Choon Lin (Great Day)
Yong Choon Lin (The Wedding Diary)
Yong Choon Lin (Woohoo)

Best Editing
Bak Chee Hong (Great Day)
Kethsvin Chee (Woohoo)
Heng (The Wedding Diary)
Lee Pai Seang (The Golden Couple)
Mak Chee Chong (Petaling Street Warriors)
Victor Wai Tuck (Ice Kacang Puppy Love)
Yim Mun Chong (Homecoming)
Yim Mun Chong (Greedy Ghost)

Best Sound Effects
Sunit Asvinikul (The Golden Couple)
Sunit Asvinikul (The Wedding Diary)
Darren Ng (23:59)
Reezal (Fist Of Dragon)
Daniel Tay (Ice Kacang Puppy Love)
Tu Duu Chih (Kepong Gangster)
Tu Duu Chih (Ah Beng the Movie: Three Wishes)
Tu Duu Chih (Great Day)

Best Original Score
Aniu (The Golden Couple)
Aniu, Chet Ng, Jackey Yow (Ice Kacang Puppy Love)
Teng Bee, Stanley Fam (Kepong Gangster)
Madman (3x Trouble)
Alex San (Ah Beng the Movie: Three Wishes)
Alex San (Great Day)
Alex San (Woohoo)
Jackey Yow (The Wedding Diary)

Best Art Design
Faizal Bohfiar (Homecoming)
Chan Tai Beng (The Golden Couple)
Chan Tai Beng (The Wedding Diary)
Patrick Chew (Nasi Lemak 2.0)
Thompson Ong (Petaling Street Warriors)
Soon Yong Chow (Great Day)
Soon Yong Chow (Woohoo)
Too Wen Huel (Ice Kacang Puppy Love)

Best Image Design
Lai Chan (Homecoming)
Dora Choo (Ice Kacang Puppy Love)
ENW Styling Team (Petaling Street Warriors)
Hsu Shu-chuan (The Golden Couple)
Hsu Shu-chuan (The Wedding Diary)
Sarah Lee Ann (Nasi Lemak 2.0)
Beatrice Loo (Great Day)
Beatrice Loo (Woohoo)

Best Theme Song
The Golden Couple
Great Day
Hantu Gangster
Ice Kacang Puppy Love
Kepong Gangster
Nasi Lemak 2.0
Petaling Street Warriors
The Wedding Diary

Lain-lain anugerah :

Local Non-Chinese Film: “Hikayat Merong Mahawangsa”
Most Popular Local Chinese Film: “The Wedding Diary” (2011)
Most Popular Singaporean Film: “We Not Naughty” (2012)
Pioneer Award: Lai Meng, Hon Ying

14 Oct 2013

Kwaidan (1964) & Jan Dara 2 : The Beginning (2012)


Genre : Seram - Jepun
Arahan : Masaki Kobayashi
Pelakon : Michiyoki Aratama, Misako Watanabe dll.
Tahun : 1964
Rating : 4/5



Barangkali inilah yang dikatakan dengan bahasa visual yang indah (terutama The Black Hair), tak tahu macam mana nak jelaskan, tetapi kita dapat rasakan bahawa filem ini bagus secara keseluruhannya. Ianya menutupi jalan cerita yang mudah tapi mempesonakan. Lupakan set produksi atau background yang nampak dilukis, tahun 1964 kot. Keseluruhan filem yang dibuat dalam studio ini, mengandungi 4 cerita yang berlainan, The Black Hair, The Woman In The Snow, Hoichi The Earless dan In A Cup of Tea. Ingat tak dalam filem Uncle Boonmie Who Can recall His Past Lives (2010) hantu yang muncul perlahan-lahan kemudian nyata? Dalam Hoichi The Earless, hantu yang perlahan-lahan mucul tu rupanya pada tahun 1964 sudah pakai 'gaya ini' (mana yang dalam tontonan PF la). Sesungguhnya, Hoichi The Earless mempunyai roh seram yang 'cukup bergaya'. Hoichi seorang buta dan penjaga kuil punyai kebolehan bermain alat muzik biwa dan menyanyi (secara bergurindam cara Jepun) kisah peperangan masa lalu. Alunan suaranya yang merdu itu sehinggakan roh-roh tentera bangkit untuk mendengar semula cerita peperangan itu. Kwaidan diterjemahkan sebagai Kisah Hantu dan filem ini berdurasi 3 jam.


The Black Hair - Sangat Baik
The Woman In The Snow - Baik
Hoichi The Earless - Cemerlang
In A Cup of Tea - Sederhana





Pencapaian :
Calon Best Foreign Filem Oscar 1966
Special Jury Prize Cannes 1965



Genre : Drama - Thailand
Arahan : Pundhevanop Dhewakul
Pelakon : Ratklao Amaradit, Kesarin, Savika dll
Tahun : 2012
Rating : 2/5



Filem remake dari tahun 2001 ini agak kurang bernasib baik kerana ada sesetengah pelakon yang tak sesuai dengan watak terutamanya Jan Dara itu sendiri yang agak jambu berbanding pelakon yang asal. Memang tak salah tapi agak tak capable kot untuk watak ini. Lagi satu watak Boonlueang pun agak tenggelam dari yang asal, sebab bila tengok watak Boonlueang yang asal lagi hitam warnanya. Menonton filem ini agak terganggu sebab kita dah tahu jalan ceritanya dan secara automatik terus membanding-banding dengan filem pertamanya. Plotnya dipusing-pusing namun jalan cerita masih sama kecuali seingat PF, ending saja di ubah. (SPOILER ALERT) Kalau yang pertama, Jan Dara kahwin dengan Miss Kaew dan bla bla bla..., tapi yang ini Jan Dara dan Ken pergi ke Bangkok. Filem ini tidak teruk tetapi tiada kepuasan kerana menonton yang pertama lebih terasa dramanya. *hanya untuk tontonan 18 tahun ke atas.

p/s : Jan Dara 1 punya views All Time terus melonjak, ramai benor yang Google movie ni ekkk.

Result Poll 10 : Ramalan Filem Terbaik MPFKL 2013



Ramalan para pelawat PerangFilem kata, filem KIL arahan Nik Amir Mustafa adalah calon favorite bagi menggondol Filem Terbaik MPFKL 2013 dengan undian 50%.

Diikuti dengan :
Istanbul Aku Datang 33%
Rock Oo! 16%
Filem Misteri Bisikan Pontianak dan Sembunyi tidak mendapat sebarang undian.


 Sama-sama kita tunggu keputusan penuhnya nanti.




Apabila Kering Idea


Link : ASAL


UNTUK membina sebuah filem bukan satu perkara mudah. Seperti juga untuk membina rumah perlu ada pelan terlebih dahulu barulah rumah itu akan terbina.
Dalam filem, perkara utama adalah idea. Dengan idea yang hebat pasti akan terhasil filem yang hebat kecuali pengarah ‘buta’ dalam pengarahannya.

Idea dalam menghasilkan filem perlulah pelbagai tidak kira dalam genre apa sekalipun. Idea tidak semestinya dicari malahan datang melalui pengalaman kita dalam kehidupan seharian.
Idea untuk menghasilkan sebuah filem perlulah segar. Segar yang dimaksudkan adalah segar dari segi hak penciptaannya iaitu tidak meniru idea filem-filem yang pernah ditayangkan sebelum ini.

Sedih apabila membincangkan hal ini kerana beberapa filem kita kebelakangan ini nampaknya meniru filem dari luar. Kalau filem yang ditiru itu tidak ditayangkan di negara ini, selamatlah. Tetapi bagaimana kalau filem itu telah ditayangkan dan popular?

Apa sudah jadi dengan pengarah kita sehinggakan sanggup meniru idea filem lain? Adakah kerana sudah kering idea atau malas hendak cari idea segar?
Meniru idea serta konsep filem sebenarnya sudah lama wujud dalam industri perfileman di luar negara ketika era Perang Dunia Kedua lagi.
Filem Perancis berjudul Le Corbeau: The Raven (1943) arahan Henri-Georges Clouzot misalnya telah ditiru konsep serta idea oleh pengarah Hollywood Otto Preminger dengan menghasilkan filem berjudul The 13th Letter pada 1951.
Bukan itu sahaja, filem berunsurkan gengster dari Perancis berjudul Pépé le Moko (1937) yang diarahkan oleh Julien Duvivier dan dilakonkan oleh Jean Gabin ini juga telah ditiru sebanyak dua kali oleh pengarah filem Hollywood.

Pertama kali ditiru pada tahun 1938 yang dikenali sebagai Algiers, lakonan Hedy Lamarr dan Charles Boyer dan sekali lagi pada 1948 sebagai Casbah, lakonan Tony Martin, Märta Torén, Yvonne de Carlo dan Peter Lorre.
Itu hal di luar negara, tidak kurang juga yang pernah berlaku dalam industri tempatan. Konsep serta idea yang ditiru dalam industri kita juga sudah lama wujud terutamanya ketika era filem hitam putih.

Kita sedia maklum bahawa filem-filem berunsurkan penyiasatan James Bond cukup terkenal sebelum ini. Ketika itu jugalah filem-filem kita terutamanya arahan Mat Sentul seperti Mat Bond, Mat Tiga Suku dan banyak lagi menggunakan konsep seperti itu.

Filem lakonan Saadiah dan Jins Shamsuddin berjudul Nora Zain - Agen Wanita 001 (1965) meniru konsep filem-filem James Bond. Walaupun filem arahan Low Wai itu mempunyai agenda dalam memperjuangkan feminisme namun pada hakikatnya konsepnya bukan asli.

Terbaharu, filem terbitan MIG Picture berjudul Bencinta lakonan Farid Kamil dan Nora Danish juga dilihat secara terang-terangan meniru konsep filem popular lakonan Jennifer Lopez berjudul Enough.

Sebelum ini filem Enough pernah menjadi bualan hangat apabila seorang penulis AS, Allyson Turner menuntut saman berjuta dolar dari penerbit filem tersebut, Sony Picture kerana dipercayai meniru idea serta konsep asal ciptaannya tanpa melibatkan dirinya dalam filem tersebut.

Bukan filem itu sahaja, filem Aku Terima Nikahnya yang juga dilakonkan oleh Nora Danish dan Adi Putra turut meniru idea dari filem Hollywood, The Vow (2012).

Keadaan ini sekiranya tidak dibendung sekali lagi akan melemahkan industri kita. Secara tidak langsung industri perfileman kita akan terus berada pada takuk lama dan akan terus tertinggal dalam perlumbaan seni.
Penerbit serta pengarah akan bising dan marah sekiranya filem mereka telah dicetak rompak tetapi mereka tidak sedar bahawa mereka juga melakukan perkara yang sama.

Barangkali penerbit atau pengarah menggunakan alasan klise, “Itu hanya kebetulan." Tetapi penonton yang pernah menonton filem yang dikatakan ditiru itu tentu ada jawapan apabila dikatakan “satu kebetulan."

10 Oct 2013

Budak-budak Lelaki Dalam Dunia Sinema

Selepas menontos filem KES (1969) baru-baru ini, PF sedar banyak filem yang melibatkan pelakon kanak-kanak tidak kira lelaki atau perempuan yang telah ditonton. Dari situ, PF tergerak untuk menilai sejauh mana kanak-kanak khususnya lelaki dijadikan bahan penting sebagai cermin generasi penyambung ini. Dan bagaimana kanak-kanak dari seluruh dunia digambarkan dalam dunia sinema yang kebanyakannya mengalami isu kekeluargaan. Bahagiakah mereka?

Dengan hanya mengira :

1. hanya watak pelakon utama atau pembantu saja dan kemunculannya dari awal sehingga habis filem.

2. watak pelakon kanak-kanak tidak membesar sebagai remaja atau dewasa di dalam filem - untuk melihat perspektif kanak-kanak saja.

3. kurang mengambilkira dari Hollywood/Disney yang lebih komersil.

4. hanya filem yang ditonton sejak berblogging (kecuali Mukhsin).

Mari kita semak watak kanak-kanak lelaki terbaik dan unik dan boleh diberi kritikan sosial atau perdebatan dan sebagainya. Maksud unik di sini adalah watak yang jarang dilihat dan kita tidak terfikir sebegitu perjalanan wataknya. Disusun mengikut yang terbaik :

12. Walkabout (Australia/U.K) - pelakon pembantu (unik)


Nama watak : Lucien John
KisahDi SINI
Sebab unik : kanak-kanak di padang pasir untuk meneruskan kehidupan.
Berkenaan watak : sebab diletakkan di akhir carta kerana walaupun 'segar' tapi tidak banyak halangan yang extreme sepanjang perjalanan di padang pasir namun masih kuat bagi kanak-kanak seusianya.


11. In A Better world (Denmark) - pelakon pembantu 


Nama watak : Elias & Christian
Kisah :  DI SINI
Berkenaan watak : Christian yang memberontak atas sebab kehilangan ibu, berperilaku diluar batasan. Elias pula mangsa buli di sekolah. Kedua-dua menjadi kawan rapat. Menggambarkan kehidupan kanak-kanak dalam keluarga yang berpecah-belah. Lakonan bagus tetapi tema yang biasa kedengaran.

10. Riding Alone In A Thousand Miles (China) - pelakon pembantu*

Nama watak : Yang Yang
Kisah :  DI SINI
Berkenaan watak : anak luar nikah kepada seorang banduan yang dijaga bergilir-gilir oleh orang kampung di satu tempat pedalaman di Yunan, China. Tiba masanya berpeluang untuk berjumpa ayahnya di penjara tetapi, bukan semudah itu untuknya berjumpa ayahnya. Walaupun naif dengan kehidupan, bukan begitu senang untuknya memaafkan ayahnya. Lebih kurang macam tu la. Walau bagaimanapun, watak ini hanya mula muncul di pertengahan filem.


10. Life Is beautiful (Itali) - pelakon pembantu (unik)*


Nama watak : Joshua
Kisah :  DI SINI
Sebab unik : watak seorang anak kepada Guido, mereka di penjara oleh tentera Nazi. Ayahnya terpaksa menipu bahawa mereka berada di suatu tempat untuk satu 'permainan' dan hadiahnya adalah sebuah kereta kebal yang sebenar. 
Berkenaan watak : watak anak yang masih kecil dan belum tahu apa-apa tapi keletahnya membuatkan penonton rasa kasihan. Joshua juga mula muncul di pertengahan cerita. Filem memenangi Oscar, Best Foreign Film yang ke 71.

9. Where's The Friend's Home (Iran) - pelakon utama (unik)


Nama watak : Ahmed
Kisah :  Ahmed hendak memulangkan buku kawan yang dipinjam. Kawannya tinggal di kawasan pedalaman.
Sebab unik : watak kanak-kanak yang pelik hanya kerana hendak memulangkan buku kawan yang dipinjam tetapi punya payah untuk mencari rumah kawannya.
Berkenaan watak : watak kanak-kanak yang naif tetapi tahu apa erti kesetiaan, kejujuran dan hak.

8. Mukhsin (Malaysia) - pelakon utama 


Nama watak : Mukhsin
Kisah :  Mukhsin yang jatuh cinta kepada seorang anak gadis kampung.
Berkenaan watak : erti cinta pertama bagi seorang kanak-kanak lelaki.

7. Passing Fancy (Jepun) - pelakon pembantu


Nama watak : Tomio
Kisah :  DI SINI
Berkenaan watak 
: Filem bisu Ysujiro Ozu berkisar tentang anak yang nakal terhadap bapanya seorang pekerja kilang arak. Digambarkan seorang yang pandai dari bapanya.

6. Captain Abu Raed (Jordan) - pelakon pembantu 


Nama watak : Murad
Kisah :  DI SINI
Berkenaan watak : anak kepada kurang bernasib baik dan juga berkawan dengan warga tua yang bekerja sebagai janitor di lapangan terbang. Juga punya sifat degil. PF sudah lupa dengan jelas jalan ceritanya tetapi watak boleh kata berat. Pastinya point yang jelas jika dibandingkan dengan Christian dari filem atas tadi.

< < TOP 5 > >

5. KES (U.K) - pelakon utama (unik)


Nama watak : Billy Casper
Sebab unik : obses terhadap burung helang yang diberi nama KES.
Berkenaan watak
 : diabaikan oleh keluarga yang hanya diwakili oleh ibu dan abangnya, manakala di sekolah, dia dibuli oleh rakan-rakannya. Seakan tiada arah tuju dalam hidup.

4. The Kid With A Bike (Belgium/Perancis/Itali) - pelakon utama


Nama watak : Cyril Catoul
Kisah :  DI SINI
Berkenaan watak : kalau ikutkan, karekter sama seperti Billy Casper. Kedua-duanya dengan muka 'bersahaja' atau selamba dalam menangangi masalah (kalau tonton baru faham), atau mungkin mereka berdua dari benua Eropah? Kalau khalayak kita, memang akan terasa pelik dengan watak sebegini. Juga diabaikan oleh bapanya lantas terlibat dalam masalah sosial, tetapi terdapat beberapa adegan yang mencengkam yang membuatkan dia di sini (no. 4).


3. After This Our Exhile (Hong Kong) - pelakon pembantu 


Nama watak : Boy
Kisah DI SINI
Berkenaan watak : dari mula hingga akhir filem dia sudah mengalami tekanan iaitu masalah kedua ibu-bapanya., tapi dia mampu buat kita terkesima. Satu lagi isu kanak-kanak dari masalah keluarga tetapi wataknya lebih kehadapan berbanding yang lain di atas.

2. The Father (Iran) - pelakon utama


Nama watak : Mehrollah
Kisah DI SINI
Berkenaan watak : tidak menerima ayah tirinya. Ibunya berkahwin baru untuk meneruskan kehidupan. Dia membenci ibunya. Di bahagian 3/4 filem, anda akan menemui filem ini seperti Walkabout di atas. Dia tahu penyesalan apa yang telah dilakukan.

1. Two Legged Horse (Iran) - pelakon utama dan pembantu (unik)

Nama watak : Master dan Horse
Kisah DI SINI
Sebab unik : kanak-kanak yang cacat anak seorang kaya yang menakluki seorang kanak-kanak yang kurang upaya. 
Berkenaan watak : 'Horse' (kiri gambar) cuba meneruskan kehidupan dengan kedaifan dan kekurangan diri. 'Master' (kiri gambar) merasakan kesenangan boleh menindas orang lain. Baca ulasan filem ini terus membuatkan ianya filem kanak-kanak yang banyak erti tersurat selain unik dari segala hal membuatkan ianya jatuh di nombor 1.

**Jangan ditanya mana filem Children of Heaven kerana itu sudah berada dalam liganya sendiri. Jadi, begitulah, kanak-kanak dipaparkan dalam filem kebanyakannya berantakan dalam keluarga tidak pun cara mereka menghadapi kehidupan dan menangangi masalah sosial di tempat mereka.

Lain-lain filem yang melibatkan kanak-kanak lelaki sbg pelakon utama/pembantu:
Super 8
Real Steel
If I Want To Whistle, I Whistle
HUGO
Chow Kit
Moonrise Kingdom
After Earth
The Odd Life of Timothy Green
Son of Babylon
A Song of Sparrow

6 Oct 2013

Poll Result 9 : Tanda Putera Pilihan


Tanda Putera (2013) mendapat pilihan yang disukai oleh pelawat PF sebanyak 26% dari filem yang sama genre dengannya. Filem penuh kontroversi dan beberapa kali ditangguh tayangan ini mendapat banyak kritikan negatif dari pengkritik filem.

Lain-lain filem adalah :

Leftenan Adnan (2000) - 21%
Hati Malaya (2007) - 21%
Embun (2002) - 17%
Paloh (2003) - 13%


4 Oct 2013

AKAN DATANG : Filem Seram KEKASIH


Sumber : Website KEKASIH

Terima kasih kepada Forumer Filem & Wayang dari forum CARI iaitu 'xanderz' yang memperkenalkan trailer filem ini. (Short filem ke? (Rujuk SINI) takpe - siap ada trailer, teaser dan jugak website untuk filem pendek). Tak dinafikan trailer ini sangat awesome sebagai sebuah filem seram Malaysia. Oleh itu layak diperkenalkan di segmen Akan Datang hehe. Pertama kali mendengar pengarah bernama Diffan Sina Norman. 

Sebab:

1. Pelakon Nasir Bilal Khan & Fauziah Nawi.

2. Muzik latar

3. Sinematografi

Sinopsis :

In an effort to confront his loss, Mansor extracts the remains of his late wife only to discover her presence forever illuminated in the divine. Like a bird that sings to a flower and a flower that blooms to a singing bird, Rozita and Mansor’s love continue to remain in a harmony of mutual devotion.

Trailer 

http://vimeo.com/72522422

Teaser 1

http://vimeo.com/72522822

Teaser II

http://vimeo.com/72522911

Website : http://kekasihthefilm.com/

Rotterdam? : http://www.filmfestivalrotterdam.com/professionals/persons/diffan-sina-norman/


*LIKE page PerangFilem untuk info-info menarik tentang dunia perfileman.