26 May 2011

Filem-Filem 2011 Part I (Jan. - Jun 2011)



Berikut adalah filem-filem yg ditonton pada tahun ini dan akan dikemaskini dari semasa ke semasa (di entry ini) untuk 6 bulan pertama 2011. Part II pula menyusul apabila bulan Jun menjengah nanti. Seperti biasa hujung tahun akan ada festival filem main2 dari aku berdasarkan dari apa yg aku dah tonton sepanjang tahun. hehe....termasuklah kalau aku tengok movie tu kat TV. Bukan apa, daripada tonton gitu2 aje baik aku kumpulkan2/ingat/simpan filem2 terbaik yg aku pernah tonton dalam tahun itu. Inilah penggemar filem sejati!! hehehehe. Filem-filem yang berperang :

*Revised rating.


JANUARI 2011
-----------------
PRAYS FOR BOBBY (DRAMA) -- 3
BLACK SWAN -- (DRAMA) -- 4.5
LA RAFLE (FRANCE) (DRAMA) -- 3
THE NOTEBOOK (DRAMA) -- 3
A SONG OF SPARROW (DRAMA IRAN) -- 3.5
KHURAFAT (SERAM) -- 3.5
RICH KIDS (DRAMA) -- 2.5
TRANSPORTER 2 (AKSI/PERANG-RAW) -- 3.5
13 (DRAMA - THAI) -- 3
THE WAY BACK (DRAMA-PENGEMBARAAN) -- 3
127 HOURS (AKSI/PERANG - RAW) -- 3.5
THE KING'S SPEECH (DRAMA) 4
TRUE GRIT (DRAMA ) -- 3.5
SAW 7 (GANAS/THRILLER) -- 3.5
THE FIGHTER (DRAMA) -- 2
NEVER LET ME GO (DRAMA) -- 2

FEBRUARI 2011
------------------
IP MAN (AKSI/PERANG-RAW) --  3.5
BEDTIME STORIES (DRAMA) -- 3.5
RV (DAMA) -- 3
LADDER 49 (AKSI-RAW) -- 2.5
SANCTUM (AKSI-RAW) -- 3.5
SINI ADA HANTU (SERAM) -- 3
CONVICTION (DRAMA) -- 3
DOUBT (DRAMA) -- 3.5
BURLESQUE (DRAMA-M) -- 3.5
SLEEPY HOLLOW (GANAS/THRILLER) -- 3

MAC 2011
------------
SOUL TO TAKE (GANAS/THRILLER) -- 3
JULIA & JULIE (DRAMA) -- 2.5
THE MECHANIC (AKSI/PERANG-RAW) -- 3
HIKAYAT MERONG MAHAWANGSA (AKSI/PERANG-RAW) -- 3.5
RANGO (ANIMASI) -- 3
WORLD INVASION : BATTLE LA (AKSI/PERANG-CGI) --- 4
THE GRAVEYARD --- 2.5

ZOMBIE SERIES: (Thriller/Ganas)
NIGHT OF THE LIVING DEAD [hitamputih] ---  3
DAWN OF THE DEAD [supermarket] --- 1.5
DAY OF THE DEAD [gua] --- 3.5
RETURN OF LIVING DEAD 1 [paramedic] --- 3.5
RETURN OF LIVING DEAD 2 [budak2/hosp] --- 3
RETURN OF LIVING DEAD 3 [ujikaji/tentera] --- 3
RETURN OF LIVING DEAD 4 [necropolis] --- 3
RETURN OF LIVING DEAD 5 [makan pil] --2.5

POLTERGEIST 1 (SERAM) --- 3
POLTERGEIST 2 (SERAM) --- 2.5
CREEPSHOW 1 (SERAM) --- 3.5
CREEPSHOW 2 (SERAM ) --- 3
CREEPSHOW 3 (SERAM) --- 1.5
...DALAM BOTOL (DRAMA) --- 3.8
SUCKER PUNCH (AKSI/PERANG-CGI) --- 3
3 CINTA 3 DOA (DRAMA-INDONESIA) ---3

APRIL
--------
MONSTERS (DRAMA) -- 2.5 *walaupun ada alien, lebih kpd drama
DILARANG MASUK (DRAMA) -- 3
RIO (ANIMASI ) --- 3.5
I SPIT ON YOUR GRAVE (THRILLER/GANAS) --- 3.5
THE RESIDENT (DRAMA PHYSCO) -- 3
SCREW LOOSE (KOMEDI) --- 3.5
SERU (SERAM) --- 4
WATER FOR ELEPHANT (DRAMA ) --- 3
THE TORTURED (GANAS/THRILLER) --- 3


MEI 2011
-----------
RED RIDING HOOD (DRAMA) --- 3.5
THE PRIEST (AKSI/PERANG-CGI) --- 3.5
THOR (AKSI/PERANG-CGI) --- 3.8
PAUL (KOMEDI) --- 3
FAST & FURIOUS 5 (AKSI/PERANG-RAW) --- 4
NUR KASIH (DRAMA) --- 3
INSIDIOUS (SERAM) --- 3
BIKINI GIRL ON ICE (THRILLER/GANAS) --- 1.5
THE BREST FORTREST (AKSI/PERANG-RAW) --- 3
KUNG FUN PANDA II (ANIMASI) --- 3.5

JUN 2011
----------

A PERFECT DAY (DRAMA) --- 3
X-MEN : FIRST CLASS (AKSI/PERANG-CGI) --- 3.5
SUPER 8 (AKSI-CGI) --- 3
ICHI THE KILLER (GANAS/THRILLER - JEPUN) --- 3.5
KL GANGSTER (AKSI/PERANG-RAW) --- 3.5
SCENT OF GREEN PAPAYA (DRAMA - VIETNAM) --- 3.8
MOTORCYCLE DIARIES (DRAMA - ARGENTINA) --- 2.5
IN A BETTER WORLD (DRAMA - DENMARK) --- 3.8
POLTERGEIST 3 (SERAM) - 2.5
F (GANAS\THRILLER) - 2.5
I SAW THE DEVIL (GANAS/THRILLER-KOREA) --- 4

Filem Teramat Box Office Malaysia 2009 hingga kini dan kesimpulan!

Sejak kebelakangan ini industri perfileman negara kita semakin rancak dgn kemunculan2 filem2 Malaysia/Melayu di pawagam. Semestinya ada filem yg tak menjadi, filem yang setakat bole laa atau balik    untung, dan filem yg meletup. Hasil semakan aku dari 2009 sehingga kini (terbaru Kongsi) di laman web Finas, filem2 Malaysia berikut mmg mencanak dari segi kutipan RM 7 juta - RM 8 juta.

Ya, aku cuma kira RM 7juta KE ATAS..  RM6 juta dah tak main la.....hehe. RM6 juta zaman Sembilu tahun 90-an.

Adnan Sempit (2009) - Komedi

Hantu Kak Limah Balik Rumah (2010) - Komedi (Seram)


Khurafat (2011) - Seram


Ngangkung (2010) - Komedi (Seram)


Kongsi (2011) - Aksi/Perang (Raw)


Dari 5 filem kat atas ni, 3 filem saja, duit aku turut menyumbang dalam kutipan box office tu utk filem Adnan Sempit, Khurafat dan Hantu Kak Limah Balik Rumah. Aku menontonnya di pawagam. Dan aku menyesal tengok Adnan Sempit. Oleh kerana sejak 2009, barulah filem Malaysia mencatat kutipan filem setinggi itu (RM 7 juta....) aku pun terujalah nak tgk apa bestnya filem Adnan Sempit ni. Tapi rupa-rupanya tah apa2..
hampeh je. Macam ni jenaka yang kelakar? Tapi kenapa ramai sgt penonton suka tgk filem macam ni ya? Aku pun tak faham. Akhirnya, aku pun hormatlaaaa taste2 mereka nie...................................... Memang rakyat Malaysia suka tgk filem2 ringan (sebenarnya dah tau dari dulu). Sebab itu, dua lagi filem Saheizy Sam di atas ; Ngangkung dan Kongsi aku tak bernafsu nak tgk pun. Memang Saheizy Sam fenomena skrg ni. Dan terpikir jugak aku, rakyat Malaysia ni dah ramai yg pegi menonton wayang mungkin sebab EKONOMI mereka yg bertambah baik dan PANGGUNG WAYANG dah banyak sekarang ni. Apa taknya gaji "Jaga" pun minimum dah RM 1000 ke atas.

Antara 5 di atas, jika orang luar nak tahu filem2 Malaysia yg teramat box office dan sekurang-kurangnya tak malu kita nak bagitau ialah :

1. Khurafat (pertama kali tgk filem Syamsul di pawagam)
2. Hantu Kak Limah Balik Rumah.

Aku mmg tak adil di sini sbb tak semua aku tengok. Sukatilah kan.. Apa2 pun mentaliti rakyat Malaysia sedari dulu hingga kini belum berubah dan tak tahu bila akan berubah..... Walau bagaimanapun, duit2 penonton mereka merancakkan lagi industri perfileman dan memberi rezeki kpd pelakon2 kita (statement selamat). Tapi apa salahnya kan, penerbit yang kaya mencuba setidak2nya SATU filem art atau filem yang sedikit bermaruah dalam lambakan filem2nya dalam erti kata menyumbang kepada maksud seni yang sebenar-benarnya......................
Itu harapan besar PerangFilem.

*TERKINI

KL GANGSTER (2011) - RM12 juta - Aksi/Perang (Raw) *Paling tinggi dalam sejarah filem Malaysia.


HANTU BONCENG (2011) - RM8 juta - Komedi (Seram)


Nur Kasih : Sekadar OK




Kategori : Drama

Nur Kasih The Movie adalah kesinambungan daripada drama bersiri Nur Kasih. Sebab itulah kita tau betapa pentingnya THE MOVIE di situ. Di mana perbezaan ketara bila medium penceritaannya berbeza. Jika gambar yg bergerak dan berbahasa itu terpancar di layar perak makan impak dan kesannya (mungkin) lebih besar dari medium kaca televisyen. 

Sedihnya apabila ada nama filem kita sesenang je letak THE MOVIE padahal kita tak tahu asal usul filem tu? Tak faham! (Merujuk filem gadis2 cantik masuk hutan)

Aku memang tak follow drama bersirinya. Memang la gempak drama ni kan, katanya 19 juta org yg menonton drama ni tapi taktau kenapa aku tak terikut dgn gelombang yg tercipta menerusi drama ini seperti mana aku turut lemas dlm gelombang TsuMawi dulu. Jadi, aku mengulaslah dari perspektif org yg tak tau apa2 pasal filem ni (hanya tau drama sikit2 saja dari penceritaan kwn2). Tapi bila aku tonton filem ini jgn khuatir kerana korang boleh paham walaupun tak tgk dramanya.

Ulasan aku yg tanpa sinopsis ini, apa yg aku dapat simpulkan adalah Nur Kasih ini adalah kisah melodrama, perlahan , biasa dan air mata dari kacamata aku. Hampir2 mencapai tahap bosan la jugak di sesetengah adegan. Kisah2 sedih dan malang yang menimpa pasangan suami isteri Aidil (Remy Ishak) dan Nur Aminah (Tiz Zaqyah) yg tunduk dgn takdir tuhan, tidak sedikit pun menggoyahkan hubungan mereka. Aku tak rasa pula penggambaran di Jordan tu penting kalau ya pun nak menurut jalan cerita. Boleh saja nak mengubat hati lara Nur Aminah setelah keguguran kandungannya dgn melawat dalam Malaysia je. Mungkin sebab dramanya ada shooting kat negara2 Arab (kan?) so tak sah la filemnya tak buat benda yg sama yg membuatkan filem ini ‘bermaruah’ seperti dramanya. Tapi bagus gak tu kan filem Malaysia jarang shooting oversea gitu… tak la Nampak KLCC jer. Aku dapati juga mereka berada di dalam dunia mereka sendiri, di mana mereka ‘tak bercampur’ dgn penduduk kampung, walaupun kampung mereka di gambarkan dgn indah. Mungkin sbb penulis skrip mahu penonton menumpukan pada kisah mereka saja.

Satu scene saja yg aku suka di mana saat lagu tema Yasin (Bukan Tiz Zaqyah) tu kedengaran tatkala Adam menghulur/menyarung cincin ke jari Nur di dalam rumah gua tu. Sedikit saja lagi ‘rasa’ tu nak sampai. Memang ada scene2 yg meruntun antara Adam dan Nur tapi tak sampai ke ‘hati’ aku… mungkin sikit lagi...ceh hehe. Mcm mana dgn sinematografi filem ni yg diheboh2kan cantik tu? Bagi aku yg jahil ilmu filem ni, aku rasa biasa je kot. Kdg2 ada Nampak kartunnya semasa di padang pasir tu. Adegan keretapi meletup jgn ceritalah… kartun sgt. Mungkin scene tembak menembak di pasar dan cermin keretapi pecah tu boleh dipuji yg dilakukan dgn teknik slow motion.

Entah mcm mana aku rasakan filem ini Nampak mudah berbanding drama (yg aku sedarlah..). Lagi satu aku nak komplen pasal filem melayu ni, takde org lain ke selain Dato’ Rahim Razali? Kalau pelakon veteren je Dato' Rahim. Nasib baik Dato' Jalaluddin Hassan hanya 'gambar' saja. Bosan aiih.. Soundtrack2 filem ni pun aku rasa biasa je kecuali aku memang suka lagu tema versi Yasin seorang.

Dan yang nyata sekali pengakhiran filem ni sangat “The Notebook” di mana sang isteri yang telah meningkat umur (Nur – Afida Es) seakan hilang ingatan (mungkin kerana terlalu taksub kasih sayang suami lantas tak boleh menerima kehilangan Adam) hingga tidak kenal orang sekeliling lalu ada seseorang yg menceritakan kisah2 lampau dan cuba mengembalikan ingatannya semula. Aku taknak bandingkan filem ni dgn filem ‘Islamik’ lain kerana filem ini walaupun mengangkat nilai2 murni dalam Islam tetapi ianya sangat mudah dan tidak berat utk penonton menikmatinya. Sebenarnya filem ni bukan Islamik sangat pun tapi lebih kepada cinta. 

3/5

p/s : Nur semasa tuanya dah takde tahi lalat di bibir erk? Dan semakin tua semakin nipis bibirnya hehe..

Penantian Mei

Ermm apa dalam fikiran aku dalam bulan Mei ini ya?

Kongsi - setelah baca review dan komen2 yg telah menonton kata filem ini mengecewakan. Ini bukan pilihan aku pun. Kata blog Beautiful Nara, filem ni tiada jalan cerita, hanya aksi2 gaduh saja. Komen2 penonton pulak kata mmg Sahezeiy Sam aje penarik filem ini. Adegan2 aksi pun boleh dipuji. Tapi totally mengecewakan kata mereka dan mereka menambah Shamsul Yusoff lebih bagus direct dari Farid Kamil.

Fast & Furiuos 5 - Ramai kata best! Aku tak sempat nak buat marathon kelmarin (Priest, Thor, Fast & Furious 5) sbb terkejar2 hari tu. Aku mengalami gangguang ketika tgk cerita Priest di panggung gara2 sms dan panggilan2(aku cuti hari tu) sial betol.. Thor - walaupun aku tak gemar cerita2 dari komik Marvel aku terpanggil utk menontonnya dan tak sia2 jugaklah aku tgk citer ni.. huhuhu.. F&F 5 im looking fwd...walaupun aku xsuka citer2 aksi kereta ni. Entah... terpanggil jugak sbb aku teringat filem TAKEN yg aku suka sangat tu... dan F&F ini mgkin siri pertama dr sekuel ini yg aku tonton.

Karak - Aah, tunggu saja review dari penonton2. Aku tak teruja sgt nak tgk filem ini, kecuali ada suara2 yg kata citer ni best! Mcm banyak hantu CGI jer..

Nurkasih - aku akan tgk filem ni walaupun aku tak tengok sgt drama bersirinya.... adakah ini filem jenis aku? Aku rasa tak sebab masa siri drama ini ke udara dulu, aku mcm xdpt feel dia. Mungkin aku x ikut dari awal atau mmg bukan naluri aku. Walau bgaimanapun mgkin akan tengok filem ni. Kononnya tak nak ketinggalan dgn hip/aura Nurkasih... hahaha

Insidious - Tak tau lagi....

Ini saja yg aku terpikir buat masa ni....

p/s : Terima kasihlah yang mengundi di poll tu (filem melayu setiap minggu dan' ...Dalam Botol' dulu). Tak sangka makin bertambah pulak undian (ada gak yg baca blog picisan ni...) :-)

Seru : Macam Ni Lah Filem Seram



Kategori : Seram

Aku memang tak sedar kewujudan filem ni pada mulanya. Maksudnya semasa pembikinan filem ni pun aku taktau. Tiba2 saja aku nampak trailer ni kat FB aku ada page yg share trailer filem ni....dan kelihatan promising. Filem ni arahan 2 orang pengarah ; Wong Ming Jin dan Pierre Andre. Aku baca paper kata, Pierre kawal lakonan pelakon dan Ming Jin pula dari segi teknikal. Pelakon2 pulak tak kenal sangat. Aku tak kisah kalau pelakon tak ternama asalkan ceritanya best dan itu lagi buat aku teruja. Kalau terlalu komersial sgt nampak tak best jugak. Aku puji Gayatri Su-Pillai sebab ambik muka2 baru.

Sinopsis ringkas ttg filem ni di mana satu produksi filem buat shooting di dalam hutan tengah malam berjudul Jangan Bernafas. Timeframe filem ini adalah malam sahaja sama seperti Zombie Kampung Pisang. Seru bermula apabila kru di rasuk dan keadaan menjadi kecoh apabila jurumekap berjalan masuk ke dalam hutan dan hilang. Tetapi sebelum itu, aku suka awalan filem ni di mana Awal Ashari, Nora Danish dan Pierre sendiri jadi cameo dlm 'scene Jangan Bernafas' - itu pun dah seram. Dan part yg aku suka bila 3 org cameo ini sedang berlakon tiba2 kamera beralih ke arah sorg kru perempuan kena rasuk. Rasa mcm best! Walaupun aku dah agak dah yg cameo ni mesti scene dalam scene.

Seperti yg diberitahu tadi, pelakon2 adalah pelakon yg tidak ada nama kecuali ada beberapa muka yg aku biasa tegok kat tv mcm Sharnaaz Ahmad, 'pengarah' tu dan watak Man. Yang perempuan mmg tak kenal langsung. Aku tengok credit di akhir, 'produser' itu adalah Katijah @ Kat, adakah Kat dari program realiti Mentor? Lakonan dia kadang2 OK, kadang2 kelam kabut kadang2 sikit over. Tapi tak mustahil, perempuan mmg macam tu. Overall lakonan mmg tak mengecewakan terutama watak Sari yg kena rasuk. Macam filem Quarantine siot. Shot2 yang di ambil pada Sari ni mmg sebijik Quarantine. Aku baca paper mmg pengarah mengambil filem Quarantine sebagai rujukan. Scene 'pengarah' kena semacam lembing tu mmg tragik aku rasa dan unexpected. 'Pengarah' ni pun memang best lakonan dia, semasa dia perli Jeff nak slowtalk dgn hantu tu.

Dan kalau nak tengok babak2 ganas macam tikam parang, sabit inilah cerita melayu yang memaparkan adegan2 tersebut. Jarang filem Melayu tunjuk adegan macam ni. Ya mungkin ada juga filem2 melayu yg aku lupa.. Macam ni la baru best. Cuma belum ganas lagi seperti yang aku harapkan. Tetapi kira bonus jugaklah sebb aku tak expect pun adegan ni ada dlm Seru. Pujian harus diberikan kepada Seru, TAK LAH ASYIK NAK TUNJUK BOMOH, JAMPI SERAPAH, ORANG AGAMA HALAU HANTU (ada dlm filem ni tapi kecil saja), NENEK TUA JADI HANTU RAMBUT PANJANG, HANTU PELAHAP. Jangan harap dalam filem ni. Memang takde. Walaupun idea ambil dari filem luar tapi rasanya ini percubaan yang aku kira berjaya bagi filem Malaysia. (Penunggu Istana aku tak tengok ya.. ala2 Paranormal Activity, Haunted Changi aku tak berapa nak minat sgt yg pergi premis semata2 nak cari hantu) DAN TAKDE SOUND EFFECT YG KUAT SEMATA NAK BAGI ORANG TERPERANJAT YG MENJENGKELKAN! THUMBS UP!

Trademark filem ni adalah pergerakan kameranya yang goyang2 kononnya di rakam oleh pelakon dlm filem ni (sama dalam filem Cloverfield, Blair Witch Project). Aku takde masalah dgn style mcm ni. tapi yg buat aku pening adalah semasa krew2, pengarah dan produser bertekak dlm rumah sebelum adegan bunuh2 berlaku. Bila pengarah cakap dia drag ke pengarah, bila produser cakap dia drag ke produser, scene ni lah paling pening. Ada 5-6 scene yang kamera sengaja letak atas tanah. Aku tak suka sangat yang kamera capture keseluruhan objek. Seakan 'sempurna' di situ. Contohnya semasa Bomoh orang asli memuja/menyeru anaknya hidup semula. Tapi aku suka kamera yg diletak atas tanah semasa kawan Tony (aku tak ingat nama)  tolong Tony yang tergantung dgn tali kat pokok - kepala Tony tak nampak dan semasa Jeff berlawan dgn Sari di atas jalan tar - hanya nampak kaki, kejar sana kejar sini. Kerana kedua2 scene ini nampak natural apabila kamera tak diletak dgn terancang.

Cuma aku geram satu, di mana dalam 4-5 orang mangsa yg masih hidup tak boleh nak bunuh Sari dan jurumekap yang dirasuk tu. Dalam hati aku "kalau aku terajang je....." tapi kenapa mereka2 ni tak buat?! kenapa nak simpati dgn Sari dan jurumekap tu sedangkan diorg dah bunuh ramai org? (walaupun dlm diri mereka adalah setan).

Nampaknya Khurafat ada saingan dan bagi penggemar filem seram, aku cadangkan filem ini!

[4 bintang]

I Spit On Your Grave (2010) - Nak Ganas lagi...!


 



Kategori : Ganas/ Thriller

Filem ni aku tahu dari forumer yg cadang cerita ni kat Forum Cari - Wayang. Filem remake tahun 1978 ini kiranya berjaya jugaklah bagi aku walaupun aku tak tgk versi 1978. Barjaya kat sini maksudnya, berjaya menarik minat aku utk tengok sampai habis dan interesting jugaklah sama seperti Eden Lake. walaupun cerita2 begini agak klise Hollywood. Walau'pun, aku gemar jugak genre seperti ini. Browse punya browse, terjumpa movie still versi 1978 punya version. Haha... aku lagi suka karakter mamat gagap thn 2010.



Jennifer Hills (Sarah Butler) seorang penulis novel buat retreat di kawasan pedalaman/terpencil la kiranya nak habiskan novel dia or something.... 3 orang pemuda kat stesen petrol ni mmg dah ushar minah ni semasa dia isi minyak kat kedai diorg. Satu malam (dah pagi kol 4 mcm tu) jantan2 keparat ni dtg ganggu minah ni kat kabin dia menginap. Dah gaduh2 tu minah ni dapat lari ke dalam hutan (masa ni mcm subuh). Jumpa pulak sheriff ni. Masa ni aku dah agak polis ni, sama ada polis fake atau polis jahat. Sbb aku dah biasa tgk citer2 mcm ni so aku dah spare kan mood mcm ni. Dan mmg betullah, polis jahat yg subahat dgn jantan2 keparat tu. Pendekkan cerita, diorg ni rogol minah tadi bergilir2. Babak bogel jgn cerital lah... Anu si Jennifer ni mmg dapat tengok sekilas. hehehe Sesapa yg suka tu bolelah pause atau rewind. mmg la citer porn boleh tengok bende2 ni. Tapi ini pelakon filem bukan pelakon porn. Lain tak mood dia?


Dan seperti biasa, minah ni dgn longlainya dapat larikan diri dalam bogel2 tu dan hilangkan diri. Kemudian dia muncul dan bunuh jantan2 ni satu persatu dgn kejam. Aku kira penyeksaan yg di buat tu boleh kata kejam dan jijik (masukkan tikus mati dalam mulut) bagi seorang penulis yg lemah lembut mcm Jeniffer Hills. Trauma yg dihadapinya telah mengubah karakter kpd seorang yg tak berhati perut. Kalau korg suka cerita2 Eden Lake, House On The Left, SAW sesuai la tgk cerita mcm ni. Tapi sebenarnya aku mahu lebih ganas dan kejam lagi. Alang2 dah filem ganas ni kan... Sebenarnya fiilem ini nak tunjuk yg wanita pun boleh bertindak melebihi kebiasaan jika maruahnya dirobek2 seperti tajuk Novel dari mana filem ini di adaptasi iaitu Day Of The Women.


3 Bintang

p/s : Penunggu Istana? (Uncle Seekers??!!....wekk) tak minatlah cerita2 ala realiti paranormal. BOSAN dan fake! Taknak menderita mcm tgk Paranormal Activity 1 dan Haunted Changi.  Nak tgk SERU.

Apa April?

Apa filem2 April yea? Bosan la takde filem2 yg aku tunggu2 ni.. Bz jugak lately ni memandangkan adik aku tengah nak carik keje kat KL, nak urus itu ini. Apa2 pun aku akan review apa2 filem yg aku rasa nak review ok. Aku bukan jenis yg aktif atau aku tetapkan satu bulan mesti sekian sekian posting. :-) Biasa la ada pasang surutnya kan? Berkenaan Dilarang Masuk yg dijanjikan, sebenarnya silap aku, posting 'iklan' dulu sebelum tengok. Apa2 pun takde apa yg nak diceritakan pasal filem tu. Walau'pun bertambah jugak genre filem Malaysia yg asik2 hantu tah apa2 - walaupun tak tgk lagi (merujuk Senjakala).

Apa2 pun filem2 yg aku tonton April ada aku letak di posting Filem-filem 2011.

p/s : Rio best!

PerangFilem tak sokong Astro First


Kita mulakan post April ni dgn tajuk Astro First. Aku memang tak setuju dgn Astro First ni. Tapi siapalah aku kan?? Aku sebagai cinema goer/movie goer memang la rasa cemburu kalau filem2 tu aku pi tgk kat wayang tapi mereka dpt tgk kat rumah je. Tapi takpe, sbb cerita2 Melayu yang tayang kat Astro First pun bukan jenis yang aku tengok kat wayang pun (kecuali Hantu Kak Limah). Setahu aku yang hadap nak jual kat Astro First ni tayangan Unggul dan MIG je sbb diorg pun banyak keluar filem, so tak kisah. Tapi secara keseluruhannya, aku senaraikan di sini baik dan buruk. Kita tengok mana yang lebih bagi banyak.

Baik :
1. Lebih ramai penonton melayu yg akan menonton filem. Sekaligus merakyatkan filem. (Tapi filem2 ringanlah yang banyaknya). Kalau dah ramai yg menonoton, maka ramai yg tak ketinggalan menonton filem Melayu yang baru. So kalau orang2 bercerita pasal sesuatu filem taklah rasa ketinggalan. Walhal filem2 Malaysia jauh tertinggal di rantau Asia pun.

2. Faedah yg besar adalah jimat masa, tenaga dan duit (tol, minyak, parking). Cuma bayar RM15 je sebagai 'duit tiket'. Terutama pada mereka yang dah berkeluarga, mana ada masa nak pi panggung wayang.

3. Boleh meningkatkan kutipan bagi sesebuah filem. Aku taktau lah berapa yg dikongsikan oleh pihak Astro dan penerbit. Tapi yg penting duit masuk kat poket penerbit filem.

Buruk :

1. Hilang ekslusif sesebuah filem. Biarlah hilang ekslusif masa hari raya yg biasanya akan di tayang lepas setahun. Tapi kalau dah sekurang2nya 2 minggu lepas wajib tayang, seakan takde apa2 nilai 'mahal' filem tersebut. (Tapi kalau Aku Masih Dara, takde nilai mahal derrr). Ada org kata "ermm takpe tungu je kat Astro First....nanti keluar lah tu" Kan nampak murah tu. ye tak?

Tapi ada org memang tak kisah pun pasal eksklusif ni sbb banyak sgt keluar filem yg tah apa2...

2. Kesan paling buruk ialah lanun2 cetak rompak dan Youtube ambil kesempatan menjual CD yg direkod dari Astro First dan ada yang mengUpload ke Youtube. Rugi2...... Bila dah cetak rompak/Youtube ni, rasanya mengganggu jugak kutipan pada no. 3 yang kat atas tadi kan?! Rasanya point ke dua di sini kira mematahkan 'hujah' no 3 diatas. So seri 2 Baik - 2 Buruk.

Kesimpulannya,

Astro First membunuh

10 Filem Terbaik 2010



Rasanya mungkin sudah terlambat untuk buat quick review filem terbaik aku tahun 2010. Tapi takpe, seperti yang dinyatakan dalam entry Festival PerangFilem 2010 (tapi tak ikut susunan), mari kita tengok 10 filem terbaik aku thn lepas daripada 90+ filem yg aku tonton. Sebenarnya susah jugak org mcm aku ni yg takde ilmu filem tapi ini adalah base on my interest. Jom! Jeng..jeng..jeng....

10. TOY STORY 3 - Kisah anak patung dan permainan ini memang tak pernah mengecewakan sejak sirinya yang pertama. Plus, kisah kasih sayang antara pemilik dan anak patung2 disulam dgn rasa sedih, gembira diadun dgn cantik.


9. LOVELY BONES - mengisahkan kehilangan seorang remaja perempuan yang diculik dengan cara mesra dan dibunuh (?) oleh jirannya sendiri. Lakonlayar filem ini amat menarik dan mencemaskan.



8. CASE 39 - Satu-satunya filem seram yg berjaya menarik perhatian aku. Twist pada hujung cerita mmg menawan. Bukan mudah filem seram untuk dapat perhatian sedangkan lambakan filem seram hanyalah kebosanan. Lakonan cemerlang Renee dan pelakon perempuan cilik itu buat korang terpukau.


7. LASKAR PELANGI - Keletah kanak-kanak yang mempersonakan. Tentang pendidikan dan persahabatan yg terjalin antara mereka dalam mengejar cita-cita. Babak mereka menyanyi lagu Seroja amat comel dan ketika itu aku keliru asal manakah lagu itu?


6. EYES WIDE OPEN - Kisah bergenre LGBT dimana dilema seorang bapa beranak 4 yang penuh gelora dan terpendam dgn nafsu. Sila baca ulasan filem ini di entry lepas.


5. AFTERSHOCK - Babak gempa bumi dilihat amat realistik sekali, selain cerita keluarga yang terpisah sekian lama mengundang derita watak2nya sehinggakan berjaya diketemukan semula.


4. THE KIDS ARE ALLRIGHT - satu lagi kisah LGBT dalam senarai top 10. Pergolakan dalam keluarga lesbian memang penuh konflik apabila bapa penderma sperma datang untuk cuba memasuki keluarga lesbian itu. Babak berbincang tentang seks antara pasangan lesbian dan anak remaja lelaki buat aku terkesima setelah si anak mendapat tahu ibu-ibu mereka menonton porn gay!


3. LE GRAND VOYAGE - satu perjalanan yang panjang dari Perancis ke kota Mekah menggunakan kereta untuk menunaikan haji. Permintaan ayah supaya anaknya menghantar ke Mekah bukan calang2 permintaan. Banyak dugaan yg ditempuhi selain merapatkan hubungan antara ayah dan anak. Pengorbanan yg tak ternilai itu 'dibalas' dengan kedukaan.


2. A LOVE TO HIDE - Kisah LGBT yang terbaik antara 3 di top 10 ini, boleh dikatakan menyayat hati. Di mana si adik sanggup mengkhianati abangnya untuk mendapatkan gadis pujaannya. Sedangkan gadis itu suka kepada abgnya yang gay. Tetapi abangnya sudah mempunyai teman lelaki. Akhirnya, si abang menderita.



1. THE FOURTH KIND - kisah misteri di satu kawasan terpencil di Nome, Alaska. Diilhamkan dari kisah benar di mana kejadian kehilangan ramai orang di katakan adalah perbuatan makhluk asing. Dr. Abigail Tyler telah merawat beberapa pesakit yang mengalami kejadian aneh. Tetapi yang peliknya setelah sesi kaunseling/ rawatan dibuat sesuatu yang terjadi kepada pesakit2 berkenaan. Anda akan terpaku dengan adegan2 yang menarik sehingga buat anda melekat khusyuk hingga ke akhir.



Didapati, tema yang berbeza di dalam senarai top 10. Bagaimana agaknya corak untuk 2011 nanti?

Sucker Punch : Cantik Tapi Tak Memikat





Kategori : Aksi/perang - CGI

Jumaat malam yang lalu kawan aku ke Pavillion KL. Mentang2 la office dia dekat area Pavillion! Takpelah. Mcm biasa la tengok wayang tapi taktau nak tgk apa sbb filem2 yg aku nak tengok minggu tu semua dah aku tonton. Aku dgn kwn aku ni mmg tak sama taste filem. Dia tak suka tgk cerita melayu langsung.

Berbalik kpd Sucker Punch tadi dulu semasa trailer filem ni kat panggung sblm cerita bermula, aku dah kata aku tak nak tgk citer mengarut ni. Cerita mengarut bagi aku ada 2, satu yg aku suka dan satu yang aku tak suka. Sucker Puch ni mmg jenis aku tgk trailer tapi tau bukan jenis yg aku suka. Tapi dah takde pilihan lain dan masa sesuai, terpaksalah.

Dan bila aku tengok cerita ni sah! (Mana tau kan org kata tengok dulu baru tau) Terutama semasa minah tu kononnya menari tapi dlm khayalannya pegi berperang. Masa 'menari' ni lah dia berperang dgn kawan2 yg aku rasa CGI dia melampau2. Aku tak nafikan gambar cantik, tapi masa minah tu lawan 3 gergasi cina tu aku dah mula start kata mengarutnya filem ni! Tapi cerita yang NYATA tu OK la jugak tapi masih biasa2 saja. Tapi perempuan2 seksi semasa kelas menari tu mak ooi. Macam bukan kelas menari aku tengok. Hanya POSE jer! Tak kisah la tu. Walau bagaimanapun aku tak pernah tengok konsep cerita macam ni tapi ini bukan type aku.





[3 bintang]

Creepshow : Siri2 Seram Boleh Tahan dan Crap!





Kategori : Seram
Creepshow 1 (1982)
Filem ini sebenarnya mengandungi beberapa cerita seram pendek di dalamnya. Terdapat 5 cerita seram bukan hantu dan hantu yang dipetik kononnya dari sebuah komik Creepshow (taktaulah kalau mmg betul ada). Kisah2 ini mengingatkan aku slot Panggung di Astro Ria tak lama dulu. George A. Romero terlibat dlm pembikinan filem2 ini (Return of the Living Dead.)

Father’s Day – graf aku berada ditahap yg bawah sekali. Nak tau kenapa? Macam cerita murah! Mcm takde mood nak tgk. Solekan hantu aku boleh maafkan lagi sbb aku tau filem ni zaman2 dulu punya, jadi teknik solekannya bole dimaafkan. Ditambah pulak dgn grafik yang ‘ditampal’ (yg aku kira aku pun boleh buat) lagilah Nampak murah. Semua ni buat aku tak fokus sgt jalan cerita. Sampai taksub sangat dgn ‘kecanggihan’ teknik filem ni. Yang aku ingat di akhir cerita bapak perempuan ni yang dah mati, bangkit dari kubur nak tuntut kek Father’s Day yg dia tak pernah dapat dari anaknya seumur hidup! WTF! Tapi undur seram masih ada. 2/5
The Lonesome Death of Jordy Verrill – lokasi di sebuah rumah yang terpencil. Tinggal seorang lelaki bujang. Wataknya kelakar. Ala2 Wahid Satay. Satu malam satu cahaya jatuh berhampiran rumahnya yang usang. Pemuda yang nampak selekeh ni ternampak lalu di tenung2 dan di pegang. Rupanya batu meteor yang sebesar buah kelapa. Misteri bermula bila cecair hijau dari meteor yang melekat di tangan, jatuh di tanah menjadi hijau dan menyuburkan semua tempat yg terkena cecair tu lalu menumbuhkan rumput2 yang  cepat tumbuh. Lama kelamaan semua tempat disitu menjadi hijau termasuklah tubuh badan pemuda tadi. Muzik yg melatari fenomena ini agak seram tapi bukan seram hantu. Aku pun taktau nak ckp istilah apa. Aku rasa pemuda tadi mati. Aku tak ingat. Cerita ni punyai keseraman tersendiri. Penonton di bawa untuk tak rasa takut dgn karekter lelaki ni dlm masa yg sama kejadian rumput cuba mematikan sikap pemuda tadi. 2.5/5

Something to Tide You Over – Seorang lelaki dalam usia 40an nak balas dendam terhadap sepasang kekasih. Diperangkapnya lelaki ni (aku jenis malas nk ingat nama) lalu dia berjaya bawak lelaki ni pergi ke tepi pantai. Dan dgn helahnya dia berjaya menanam lelaki tadi di pasir dgn keadaan berdiri dan tinggal kepala saja tinggal di permukaan pasir. Ditontonkan kpd lelaki tadi rakaman (TV) seorang perempuan dlm keadaan yg sama seperti dirinya ditanam. Dia kenal perempuan itu. Air pasang dan perempuan dlm TV tu meronta2 cuba bernafas dari ombak yang datang dan pergi. Lama-lama mati. Lelaki tadi tau nasibnya akan sama dgn perempuan tadi. Akhirnya mati. Aku dapat rasa feel cerita ni. Hingga tutup2 mata dgn jari (haha penakut…) terutama bila hantu nak datang. Tapi biasanya mmg macam tu bagi cerita2 seram. Tapi bila lembaga hantu dah muncul, seram pun hilang. Ya aku rasa ini kemuncak bagi keseluruhan filem ini. Keseraman mula menular bila hantu kedua2nya menjadi hantu air lalu membalas dendam lelaki 40an tadi. 4/5

The Crate – seorang staff makmal dan dua orang professor disebuah universiti aku labelkan sebagai A dan B. Prof B pula mempunyai seorang isteri yg boleh dikatakan queen control. Hingga dia terbayang2 setiap hari ingin bunuh isterinya itu tapi tak sanggup utk melakukannya. Staff makmal dan Prof. A sudah lama ingin membongkar apakah yg terdapat dlm satu peti kayu yg lama tersimpan di satu sudut gelap di dalam makmal (boleh kata makmal) mengingatkan aku filem Return of The Living Dead (makmal/stor mesti di tingkat bawah kena turun tangga). Satu hari staff makmal dan Prof A bercadang nak buka peti kayu misteri yg sekian lama tersimpan. Apakah dlm peti itu? Hinggakan Prof B mengambil kesempatan untuk menggunakan benda di dalam peti itu untuk membunuh isterinya. Prof B menghasut isterinya masuk perangkapnya dgn cara tersendiri lalu membunuhnya.  4/5
They’re creeping Up On You – Seorang pengkaji di dalam makmal berada seorang diri dlm makmal. Satu demi satu lipas muncul hingga penuh lipas satu makmal. Aku tak suka yang ini. Graf menurun lebih bawah dari cerita pertama.  1/5
Cerita 2, 3 dan 4 boleh dikatakan menarik bagi aku terutama Something to Tide You Over. Satu filem cuba memuatkan 5 cerita aku rasa idea bagus tapi lebih bagus jika semuanya berbaloi utk ditonton. Dapat disimpulkan di sini andai filem ni adalah satu (saja) cerita yang panjang aku dapati, grafnya adalah sama bentuknya seperti kita lukis gunung kan? Begitu juga dgn lima cerita di atas, grafnya juga seperti itu.
Keseluruhan  3.5/5

Creepshow 2 (1987)
Filem ini menyambung kesinambungan yg pertama.
Chief Wooden Head – Kisah seorang Red Indian (RI) yg mempunyai hutang dgn sepasang suami isteri berkulit putih yang mempunyai kedai hardware (lebih kurang). RI ini tak dapat nak bayar hutangnya, lalu diberikan semacam azimat/tangkal berupa rantai yang merupakan harta berharga kaum Red Indian. Lelaki kulit putih tak dpt terima pada awalnya. Tapi didesak supaya terima. RI akan ambil semula jika dia dpt bayar dlm masa beberapa bulan. Dan jika tidak harta turun temurun itu akan jadi hak milik pasangan suami isteri tersebut. Jadi apa yg seramnya? Sebuah patung merupakan wira Red Indian yang berada di luar kedai suami isteri tadi menjadi hidup dan membalas dendam terhadap pencuri2 yang merompak kedai suami isteri tersebut dgn pergi membunuh mereka satu-persatu. 3/5



The Raft – Dua pasang remaja pergi bercuti dan tiba di sebuah tasik. Tanpa berlengah mereka berenang ke satu rakit yg berada di tengah tasik. Keseronokan mereka bertukar tragedi apabila satu gumpalan minyak bergerak ‘memakan’ mereka satu persatu. Aku dapat merasakan nyawa minyak ini.  Minyak yang berjalan di permukaan air memakan mereka satu persatu. Sehingga aku rasa seorang drpd mereka akan selamat sampai di tebing tetapi rupanya2 ia boleh ‘terbang’ dan menyerkop mamat yg terakhir tu. 4/5



Hit & run – seorang wanita dlm usia 30an terlanggar sorang mamat negro di waktu malam hingga menjadi fobia kpd wanita tu. Kemunculan mamat negro tu muncul di mana2 sehingga berlaku pergelutan di jalan raya, hingga ke hutan. Aku rasa bodoh sgt. Kenapa nak lagi berhenti di tengah2 jalan selepas berjaya lari dari negro yang berlumuran darah tu. Dah langgar pun tapi  masih hidup. Akhirnya sampai di rumah, dan negro tadi menggigit leher wanita tu. Tapi adakah benar dia melanggar mamat negro tu atau hanya khalayan semata? 2/5
Keseluruhan 3.5/5


Creepshow 3 (2006)
Apa yang aku dapat katakan semakin moden dunia semakin tak best sekuel filem ini.
1.5/5

...Dalam Botol : Khir Rahman Dalam Perhatian





Kategori : Drama

*Updated
Spoiler alert! Bagi yg belum tengok korang takkan faham apa yg aku tulis (kot).

Dari mula filem ni ingin dibuat oleh Raja Azmi (RA), tajuk yang kontroversi (Botol Dalam Almari > Anu Dalam Botol > ...Dalam Botol), pemilihan pelakon melalui sms (Murai.com), adegan mandi bogel Arja Lee, kelulusan Finas, dan akhir sekali kewangan yg tak mencukupi untuk proses dubbing (kalau tak silap) di studio Finas, persoalannya, adakah semua publisiti terhadap filem ini berbaloi? Adakah menantu lelaki RA (Shadan-Haru Biru) yang menolak tawaran mengarah filem ini pada mulanya lalu diganti dgn Khir Rahman satu pilihan yang tepat?


Perjalanan filem ini perlahan dan filem ini not for everybody. Filem ini tak sesuai bagi mereka yang tak gemar filem2 slow. Ya, ...Dalam Botol ada sentuhan art movie. Jika korang suka filem LGBT yg lain e.g Eyes Wide Open, Lan Yu, Hamam malah Brokeback Mountain korang mesti suka ...Dalam Botol kerana pace yang perlahan. Kalau nak cari yang laju cari saja  Grande Ecole,  Bukak Api atau Frozen Flower.

Tak sangka pulak Khir Rahman boleh buat cerita mcm ni. Ditambah dgn lagu2 dan muzik filem ini yang khusus untuk filem ini yang ku rasa memang kena. Runut bunyi sebegini mengingatkan aku runut bunyi Perempuan, Isteri, dan...

Aku setuju pendapat mengatakan filem ini bukan filem gay murahan. Isunya berat. Aku rasa sbb itu RA berpendapat benda ini diangkat dan dikongsi bersama. tapi kalau untuk berdakwah aku tak pasti kerana filem tak semestinya mendidik. Mungkin panduan Finas/Lembaga Penapisan menginginkan kisah2 begini ada moral dipenghujungnya...begitulah biasanya.

Tindakan Ruby (Arja Lee) memotong anunya sebagai tanda kasih sejati terhadap Ghous (Wan Raja) tetapi tidak diterima oleh Ghous yang kononnya surprise apabila Ruby pulang dari luar negara. Mengapa perkara 'potong' itu tak dibawa berbincang dulu oleh mereka sblm Ruby melakukannya? Bukankah itu anganan Ghous semasa mereka di pantai? Tapi  'kesilapan' inilah yang menolak plot2 cerita hingga ke akhir.


Aku suka shot2 dlm filem ni, Ruby pada awal cerita tergesa2 menahan teksi > sampai dipintu > duduk. Jimat masa.  Aku rasa pernah tengok dlm cerita melayu scene mcm ni. Adakah U-Wei? Yasmin Ahmad? Beberapa adegan lain memang menarik antaranya semasa Ruby pulang dgn baju kurung, dan ibu bapa menolak keras keadaan Ruby masa tu. Babak semasa majlis kahwin memang 'real', babak ibu Ruby selepas mengetahui keadaan sebenar dari Ghous - berjalan dgn air mata dan betapa tiada makna hari perkahwinan itu. Dan babak ibu Dina (Ogy), memeluk dan menangis dua kali Dina (Diana Danielle) sambil mengelap solekannya... duuush. Oh.. satu lagu adegan semasa Ghous memeluk Ruby dari belakang - Ghous mencium leher tapi ianya gelap! Bukankah pintar permainan cahaya di sini?? Gambar di bawah ini pun bukan sekadar gambar. Jika korang pandai tafsirlah sendiri.


Tapi aku perhatikan teknik 'suara dulu' tetapi 'adegan kemudian' di ulang 7-8 kali buatkan aku dah standby awal2 adegan berikutnya. Jika tak korang akan rasa lost kat 'suara dulu' tu... haha. Tapi pada aku cukuplah diulang 3-4 kali je kalau tak bosan kan. Tapi apa nama teknik ni ya?

OKlah, aku sentuh beberapa perkara yang tak best sikit ttg filem ni. Adegan Ruby memujuk rayu/menangis hampir 3-4 kali dan pulak tu dialognya sama je... pasal surprise tu dan ayat Ruby yang diulang2 (pelakon baru kata kan..... tak versatile lah atau Arje Lee terikat dgn skrip?). Si Ruby pulak cuba menangis tapi tak keluar air mata. Ada satu adegan si Ruby kira dah habis menangis dan tangan diangkat ke aras dada tapi di hold terlalu lama - hingga aku rasa mood Ruby dah habis masa tu, tapi kenapa tak cut awal sikit?


Ada penonton persoalkan kenapa dah buat pembedahan jantina di luar negara tapi tak buat pembedahan buah dada sekali? Entah la yerk mungkin tak cukup bajet kot takpun takkan nak buat dua-dua sekali. Buat satu pun sakit kan? haha... Eh jap2, kalau nak bagi dada timbul makan pil je kan? Ntah la aku pun tak tau benda2 ni. Mungkin RM40,000 tu adalah kos pembedahan jantina dan juga beli kereta untuk Ghous tapi bodohnya Ruby ni pi bagi kereta tu atas nama Ghous. Atau pun juga mungkin nak tampung sekali belanja dia duduk oversea selama 2 bulan tu (tak sebut negera mana). Lakonan para pelakonnya memang tak dinafikan bagus. Normah, Ogy Jalil Hamid. Tapi ironiknya filem bertemakan gay tapi pelakon perempuan pula yang excellent. Bagi aku Arja Lee ada kaku sikit di beberapa tempat. Wan Raja OK.


Bagi aku pengakhiran cerita ini adalah tergantung, ke mana selepas Ruby lari dari majlis perkahwinannya? Tapi aku memang akan mengutuk filem ini jika Ghous bawa Ruby lari semasa hari perkahwinannya kerana ini akan sama dengan filem pendek Comolot. Tak pun Ruby drag semasa hari dia kahwin tu. Itu dah lain cerita pulakkan hihi... Bagi korang yg mungkin nak tgk filem gay pertama Malaysia yang dapat tayangan meluas di pawagam pergilah tonton (ehh.. 2 Alam bukan tema gay ke? hahaha.. DAN adakah pondan itu sama dgn gay?). Seperti yg sesetengah orang tahu, Bukak Api adalah filem gay pertama Malaysia tapi tak ditayang meluas. Pada aku term filem LGBT (Lesbian/Gay/Bi/Transgender) adalah term yg sesuai utk mengkategori filem2 genre seperti ini kerana di luar negara mmg dah terkenal dgn festival2 filem LGBT. Tapi harus diingat aku bukan pejuang filem aliran ini kerana dgn menonton aku boleh pelajari gelagat manusia. Apa2 pun Khir Rahman dalam perhatian untuk masuk dalam list pengarah favourite aku. Aku tak boleh tengok satu movie dia je. Esok2 mengarah filem MIG tak ke parah!!

4/5

"Ruby nak kahwin. Dia nak kawin dengan perempuan!!" Kawan Ruby

World Invasion : Battle Los Angeles Padat Aksi

Kategori : Aksi/Perang (CGI)


Kali ini aku nak review filem 'sekarang' pula iaitu seperti tajuk kat atas ni lah. Pertama kali aku tgk trailer filem ni aku dapat rasakan lebih menarik dari Skyline. Aku memang suka filem bertemakan penaklukan alien seperti War of The World, Skyline, Signs, District 9 etc. Antara sbb nya ialah dulu masa sekolah aku suka baca pasal galaksi2 dan angkasa lepas. Jadi alien ni tak terlepas dari minat aku sama seperti crop circle yang ada di merata dunia. Kan misteri tu.....

Ok ini filem aksi/alien. Aku ada baca review/komen2 cinema goers yang tgk filem ni, nampak balance la pandapat diorg. Ada suka ada tak. Yang tak suka tu alasannya kerana watak tak developlah, watak teremosi lebih la. Ada aku kisah semua tu?! Ini bukan genre drama! Yang penting aku sangat suka filem ini. Dan lagi satu ttg watak teremosi yang mengetuai skuad marin tu, KAN memang ada manusia seperti itu. So? Aksi dan sound dia memang terbaik. Padat dgn aksi. Aku juga suka Skyline dan District 9. Cuma yang tak berapa suka ialah part interview (District 9) dan lakonan yang tak berapa best (Skyline). Yes ada kata ini cuma popcorn movie untuk santai2 dan rilek. Aku puas tengok filem ini.

Okay, cerita ini berkenaan satu skuad marin US cuba menentang alien yang cuba menyerang bumi kerana ingin mencuri air di bumi. Aku tak kisah sangat apa kepentingan alien tu nak curi air. Itu pun ada yang komen kata "buat apa alien nak air tu? mengarut!" Heyy, suka dia lah kan air tu nak buat apa! Yang kita ni konon2nya setuju je alien2 tu ada alasan tertentu untuk ambik air di bumi. Mana kita tau kan. Alien kan banyak misteri sebagaimana kenapa alien buat crop circle. Watak2 orang biasa dlm cerita ni pun memainkan peranan yang baik juga walaupun ia sekadar menambah cerita. Ya aku suka tgk budak2 yg comel hihi...


Tapi jika nak dibandingkan dgn judul2 filem yang aku sebut di atas yang berkongsi satu  genre, filem Battle LA ini hanya utk hiburan semata yang maksimum. Jika dinilai dari segi yang terbaik memang District 9 adalah yang terbaik kerana ia 'banyak isi' sehinggakan ianya dicalonkan untuk filem terbaik Festival PerangFilem 2009 hehehehe....

Sampai sini je aku membebel pasal filem ini. Sesiapa yang suka filem meletup2 filem ini memang sesuai untuk halwa telinga korang. Jangan nafikan!

[4 bintang]

Eyes Wide Open : Antara Keluarga dan Jiwa



Kategori : Drama

Kali ni aku nak ulas pasal filem dari Israel pula. Rasanya pertama kali tengok cerita dari Israel Eyes Wide Open atau Einaym Phukot dalam bahasa Israelnya. Walaupun pertama kali tapi ianya bukan sebarang movie. Ianya satu daripada 10 filem terbaik aku tahun 2010 (Festival PerangFilem 2010) dan pelakon utamanya Zohar Shtrauss amat terpikul dgn watak yang berat ini lalu aku nobatkan sbg Pelakon Lelaki Pilihan aku tahun lepas. Malah ianya salah satu filem terbaik LBGT yang pernah aku tonton selain A Love To Hide dan Lan Yu.

Filem bertema gay ini berlaku di komuniti yang ortodoks dan amat patuh dgn agama kirstian yang di anuti. Yahudi kan.. Aaron (Zohar Shtrauss) seorang bapa kepada 4 orang anak menjalankan perniagaan sbg penjual daging. Satu hari datang seorang jejaka Ezri (Ran Danker) yg baru dtg ke daerah itu utk mencari pekerjaan tetapi tidak berjaya untuk menghubungi rakannya utk mendapatkan pertolongan. Lalu Aron menawarkan diri utk bekerja dgnnya di kedainya.


Dari situlah bermula titik tolak pergolakan antara jiwa Aron yg selama ini terpendam. Apatah lagi banyak menghabiskan masa bersama di kedai bersama. Filem ini ada kesamaan dgn Broke Back Mountain dari segi latar si watak utama yang berkeluarga lalu melalui kepayahan dalam menghadapi konflik dlm diri. Apatah lagi si isteri amat percaya akan suami yang bekerja untuk menyara keluarga. Lakonan Zohar yang baik meladeni keperluan watak yang dilema antara keluarga dan cinta/nafsu ditangani dgn bersahaja tidak berlebihan.

Adegan-adegan seks yang padu dlm filem ini memang mengalahkan Broke Back Mountain, tetapi ianya diselitkan dengan berkesan dan patut bukan sengaja diletak sesuka hati. Tapi pasti ada yang mengata bahawa 'pasangan' ini tak sepadan lantaran Aron yang tidak berketerampilan dibandingkan dgn Ezri pemuda 19 tahun yg kacak. Tetapi sudah itu saja pilihan yang ada dalam tempat itukan? hahaha.. Bukan tiada sebenarnya, bekas kekasih Ezri tidak mahu bersama dgnnya lagi kerana faktor sekeliling.


Latar filem yang kelam dan basah melatari hidup Aron yang keruh. Aku gemar adegan di kolam di mana Ezri mandi lalu Aron ikut mandi melambangkan suatu penaklukan. Babak konfrontasi memang menjadi inti kepada filem berat sebegini dan memang favourite aku bila babak pertelingkahan antara 'pasangan' ini. Jadi bagaimana hubungan mereka seterusnya? Adakah isteri Aron mengetahui hubungan mereka? Anda kena tonton sendiri filem ini.

4/5

Next : World Invasion : Battle Los Angeles

Poltergeist : Bukan Seperti Yang Dijangka



Kategori : Seram

Ini review pertama aku dalam blog yang baru aku buat. Sebenarnya tak berapa pandai nak ulas sesebuah filem. Cuma pandai tengok je :-) Tapi difikir2 jika hanya update saja movie apa yg ditonton rasa tak meriah pulakkan. Dan aku rasa filem2 tertentu saja yg akan aku review (ikut mood dan kefahaman cerita). Ok berbalik pada citer seram Poltergeist ni, actually dah lama dengar pasal filem ni cuma baru2 ni terjumpa DVD ni di kedai pirate yg jual 10 cerita lama dalam 1 DVD. Apa lagi rembatlah!


Sebenarnya dah bosan dgn cerita2 seram zaman skrg ni. Sbb bukannya seram pun,  sound effect je yg lebih terutamanya filem2 dari MIG! So ambik mood retro sikit tgklah filem yg diterbitkan pada 1984 ni. Maka kira2 pukul 11 mlm tgk cerita ni (lepas habis tgk drama kegemaran aku).

Aku takkan menyentuh secara detail pasal filem terbitan Steven Spielberg Prod. ini. Apa yg dapat aku katakan amat menyukai awalan2 cerita ini di mana mood seram dapat dibangkitkan dgn 'raw' tanpa kesan2 CGI yang mendesak ianya berbuat demikian. Hingga aku dapat rasakan filem ini bakal 'mengalahkan' keseraman filem seram terbaru yg aku tonton baru2 ini. Tetapi malangnya keterujaan aku putus di tengah jalan2 gara babak2 CGI mula menular dari setengah perjalanan filem ini hinggalah ke akhir yg membuatkan rasa takut pudar perlahan2. (mak aihh bahasa novel la pulak).




Cerita filem ini mudah dan tak bosan. Di mana satu keluarga mat salleh mula diganggu oleh makhluk2 halus di dalam rumah. Hantu mula mencari mangsa dgn berhubung dgn anak perempuan keluarga ini yg berusia 8 tahun sehinggalah ke semuanya diganggu. Puncanya akan dapat diketahui di akhir filem ini. Aku tak dapat elak rasa lucu pada sesetengah babak antaranya mayat2  tersembul di sekitar rumah. Adakah filem ini akan disenaraipendek bagi kategori filem seram Festival PerangFilem 2011? Kita tunggu saja kerana perjalanan masih jauh untuk ke Disember.

Walau bagaimanapun 'kelemahan' filem ini tidak menghalang utk aku menonton sekuel2nya selepas ini kerana sesetengah manusia suka ditakutkan.


[ 3 bintang ]

Next : Eyes Wide Open

Festival PerangFilem 2010



Pada tahun 2010, aku telah perbaiki kategori filem yang aku tonton. Lebih 90+ filem yang aku tonton pada tahun ini cuma mana2 yang aku tekan butang 'foward' tu aku tak kira sebab bosan gila! Jadi tak adillahkan untuk dikira sebagai filem yang aku tonton dan 'diadili'. hehe. Kategori 'Award' pun bertambah tapi takdelah Award2 teknikal seperti suntingan, skor muzik etc. sebab aku bukan pandai sangat bab2 tu pun. Mana2 yang TERBAIK itu adalah yang terbaik bagi aku. Berikut adalah filem-filem yang aku tonton tanpa mengira tahun bila ia diterbitkan.


BOLD - Senaraipendek bagi Pemenang Kategori/ Pemenang 
(WINNER) - Pemenang bagi kategori utama
#Kurang faham/ complicated


1|DRAMA

THE IMAGINARIUM OF DOCTOR PARNASSUS
CARRIERS
THE FORGOTTEN
THE BLIND SIDE
KETIKA CINTA BERTASBIH (Indonesia)
KETIKA CINTA BERTASBIH 2 (Indonesia)
TRIANGLE
MAGIKA (Malaysia)
HACHIKO
ESTET (Malaysia)
#THE SOCIAL NETWORK
GRANDE ECOLE (France)
COCO CHANEL
#THE WHITE RIBBON (German)
2 ALAM (Malaysia)
FROZEN FLOWER (Korea)
THE NEXT THREE DAYS
JERMAL (Indonesia)
THE ATONEMENT
A SINGLE MAN
SEPTEMBER ISSUE
THE AMERICAN DREAMZ
THE TOWN
WINTER'S BONE
#AJAMI (Arab)
NO COUNTRY FOR OLD MEN
A FORK IN THE ROAD
#INGLOURIOUS BASTERD
*****SHORLTLISTED******
A LOVE TO HIDE (France)
ATERSHOCK (China)
BURIED
THE LOVELY BONES
LASKAR PELANGI (Indonesia)
EYES WIDE OPEN (Israel)
THE FOURTH KIND
AKU TAK BODOH (Malaysia+Singapore)
HEIRAN (Iran)
THE KIDS ARE ALLRIGHT
RABBIT HOLE
BROTHERS
LE GRANDE VOYAGE (France)
Y TU MAMA TAMBIEN (Mexico)

2|THRILLER/GANAS

THE HITCHER
CHILDREN OF CORN
THE CRAZIES
PREDATOR 2010
THE DESCENT
IRREVERSIBLE (France)
THE STRANGERS
****SHORTLISTED******
KILL BILL (WINNER)
KILL BILL 2
THE DESCENT 2
PIRANHA 2010

3|AKSI/PERANG

CGI

THE WOLFMAN 2010
PERCY JACKSON & THE LIGHTNING THIEF
CLASH OF TITANS
IRON MAN 2
#INCEPTION
HARRY PORTER 2010
GULLIVER'S TRAVEL
*****SHORLISTED******
SKYLINE
LEGION
PRINCE OF PERSIA (WINNER)

RAW

#SHERLOCK HOLMES
ROBIN HOOD
KNIGHT & DAY
BELUKAR (Malaysia)
THE EXPANDEBLES
UNSTOPABLE
MERANTAU (Indonesia)
#HURT LOCKER
****SHORLISTED*******
REIGN OF ASSASINS (China)
SALT (WINNER)
BLOOD DIAMONDS

4|SERAM

#LET THE RIGHT ONE IN
PARANORMAL ACTIVITY
THE CRADLE
#THE ORPHANAGE
DEVIL (LIFT)
4 DEATH PLACE (Thai)
HAUNTED CHANGI (Singapore)
JANIN (Malaysia)
*****SHORTLISTED******
DEAD END
CASE 39 (WINNER)
MANTRA (Malaysia)

5|KOMEDI

ADNAN SEMPIT (Malaysia)
UNDERDOG
ANDARTU TERLAMPAU (Malaysia)
*****SHORLISTED*******
YOU AGAIN
HANTU KAK LIMAH BALIK RUMAH (Malaysia) (WINNER)
DUE DATE

 6|ANIMASI
*****SHORTLISTED******
TOY STORY 3 (WINNER)
DESPICABLE ME
RAPUNZEL

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

7|PELAKON WANITA PILIHAN

RENEE ZELLWEGER (CASE 39)
MILLA JOVOVICH (THE FOURT KIND)*
NICOLE KIDMAN (RABBIT HOLE)
ANNETE BENING (THE KIDS ARE ALLRIGHT)
JINGCHU ZHANG (AFTERSHOCK)

8|PELAKON LELAKI PILIHAN

MOHAMED MAJD (LE GRAND VOYAGE)
TOBEY MAGUIRE (BROTHERS)
ZOHAR SHTRAUSS (EYES WIDE OPEN)*
JEREMIE RENIER (A LOVE TO HIDE)
AARON ECHKART (RABBIT HOLE)

9|LAKONLAYAR PILIHAN

THE LOVELY BONES
AFTERSHOCK
THE FOURTH KIND*
THE KIDS ARE ALLRIGHT
A LOVE TO HIDE

10|SINEMATOGRAFI PILIHAN

LASKAR PELANGI
THE LOVELY BONES
AFTERSHOCK*
FROZEN FLOWER
LE GRAND VOYAGE

11|BUSANA PILIHAN

COCO CHANEL
THE WHITE RIBBON*
AFTERSHOCK
THE ATONEMENT
A LOVE TO HIDE

12|CERITA PILIHAN

CASE 39 (seram)
AFTERSHOCK (drama.China)*
A LOVE TO HIDE (drama.France)
THE FOURTH KIND(drama)
LE GRAND VOYAGE (France)
THE KIDS ARE ALLRIGHT (drama)

13|PENGARAH PILIHAN

CHRISTIAN FAURE - A LOVE TO HIDE
ISMAEL FERROUKHI - LE GRAND VOYAGE
LISA CHOLODENKO - THE KIDS ARE ALLRIGHT
OLATUNDE OSUNSANMI - THE FOURTH KIND*
FENG XIAOGANG - AFTERSHOCK

14|FILEM MALAYSIA PILIHAN 2010

ESTET
2 ALAM
BELUKAR
ADNAN SEMPIT
ANDARTU TERLAMPAU
JANIN
****SHORTLISTED*****
MAGIKA
*AKU TAK BODOH (S'pore)
MANTRA
HANTU KAK LIMAH BALIK RUMAH (WINNER)

15|FILEM TERBAIK 2010 (Tak mengikut susunan)

1. THE KIDS ARE ALLRIGHT
2. THE FOURTH KIND - WINNER*
3. AFTERSHOCK
4. LE GRAND VOYAGE
5. A LOVE TO HIDE
6. EYES WIDE OPEN
7. THE LOVELY BONES
8. LASKAR PELANGI
9. CASE 39
10. TOY STORY 3


16| SPECIAL MENTION

HACHIKO
THE BLIND SIDE

Festival PerangFilem 2009


Filem YANG DI TONTON pada 2009 (80+ filem) tanpa mengira tahun bila diterbitkan. Award ini ikut suka saja melalui pandangan dan minat.


FILEM DRAMA TERBAIK

SHORTLISTED :

THE CHANGELING
THE READER
TALENTIME
DEPARTURES (OSCAR Best Foreign film 2009 - Japan)
MUALLAF
OBSESSED
PISAU CUKUR
SLUMDOG MILLIONAIRE
FIKSI (Filem Terbaik Indonesia 2009)

THE WINNER :

1. THE CHANGELING
2. THE READER
3. TALENTIME


FILEM AKSI TERBAIK

SHORTLISTED :

TAKEN
TERMINATOR SALVATION
TRANSFORMERS
THE TAKING OF PELHAM 123
DISTRICT 9
G.I JOE
AVATAR

THE WINNER :

1. AVATAR
2. DISTRICT 9
3. TRANSFORMERS


FILEM HORROR/GANAS/THRILLER TERBAIK

SHORLISTED :

SAW 5 (Thriller)
THE HILLS HAVE EYES I
EDEN LAKE
HOSTEL I
HOSTEL II
FEAST I
MY BLOODY VALENTINE
WRONG TURN I & II
THE LAST HOUSE ON THE LEFT
PHOBIA 2
THE RUINS

THE WINNER :

1. HOSTEL I
2. PHOBIA 2
3. THE LAST HOUSE ON THE LEFT
4. MY BLOODY VALENTINE
5. THE RUINS


PENGARAH TERBAIK

JAMES CAMERON - AVATAR


CALON FILEM TERBAIK

THE CHANGELING
THE READER
AVATAR
DISTRICT 9


FILEM TERBAIK 2009

AVATAR


SPECIAL MENTION [JURY AWARD]

MUALLAF
DEPARTURES


p/s : Waktu ini saya tiada blog lagi, hanya di FB saja. Memandangkan kawan-kawan FB tak ramai mengapresiasi filem secara total, maka saya ambil keputusan untuk keluar dari FB dan wujudlah blog ini. Selain minat, terisi juga masa lapang. :-)

10 FILEM TERBAIK 2009 :

1. AVATAR
2. DISTRICT 9
3. HOSTEL I
4. THE CHANGELING
5. THE READER
6. PHOBIA 2
7. THE LAST HOUSE ON THE LEFT
8. MY BLOODY VALENTINE
9. THE RUINS
10. TRANSFORMERS 2009